ДРАГО ЈОВАНОВИЋ, ВОДИТЕЉ Несебично делим лична искуства

Водитељ Драго Јовановић недавно се придружио екипи К1 телевизије на којој током врелих летњих дана разбуђује гледаоце у јутарњем програму „УранаК1".
1
Фото: Privatna arhiva

Како је рекао у интервјуу за Дневников ТВ магазин, прошло је пет година откако је последњи пут водио јутарњи програм, те не би могао да каже да је ово његов поновни излет, већ повратак ономе што је, уз посао презентера вести, била окосница његовог рада на другој телевизији.

– Оно што ми је драго је да су и коментари гледалаца и колега били више него позитивни, и показују да нисам у овој паузи од пет година „зарђао“, напротив. Унео сам малко, како кажу, свежине у овим врелим данима, бар када је реч о мом стилу вођења овог веома важног и озбиљног формата – истакао је на почетку разговора за наш лист водитељ Драго Јовановић, који је на позицији главног и одговорног уредника ТВ Др на којој са колегиницом Тијаном Савић води и ауторску емисију о здрављу „На првом месту“. 

Колико се рад на јутарњем програму, из вашег угла, разликује од тематских емисија које иначе радите?

– Иако можда изгледа да сам се у последњих неколико година дистанцирао од информативе то није тако јер када се бавите здравственим темама, нарочито у последњих годину и по откако траје ова пандемија ковида 19, ви сте готово једнако у информативи. Информатива је за мене краљица новинарства и, када прођете рад у информативној редакцији, у којој сам ја 13 година радио, онда вам није проблем да се снађете у било којој области новинарства.

Чиме се, као главни и одговорни уредник ТВ Др, водите у припреми програма о здрављу? Шта ће публика у наредној сезони гледати на овој телевизији, а шта током летњих дана?

– Као главни уредник, заједно са мојим тимом, трудим се да направим формате који ће пре свега бити едукативни и информативни, али ништа мање забавни. Стално гледаоцима шаљемо поруку да нешто не смеју да једу или пију, да морају напорно да вежбају... а ми се трудимо да им покажемо да није ни тешко, ни исцрпљујуће, а ни скупо водити рачуна о здрављу. И да је здравље основ свега, нешто што је најдрагоценије и да би се тако према њему требало и опходити. За нову сезону спремамо нове формате. Сви ће они бити различити, али ће свако у њима моћи да пронађе себе, да се поистовети са јунацима прича које су личне, да научи нешто ново, да исправи досадашње грешке, а самим тим и бригу о свом здрављу подигне на виши ниво, што и јесте примарни циљ наше телевизије. Током лета гледаоци ће моћи да погледају све оне емисије које у претходних неколико месеци нису стигли, а које обухватају све аспекте медицине - од естетске, преко бриге о менталном здрављу, до најчешћих здравствених тегоба и начина како их излечити и што је најважније - спречити.

За наш народ често важи правило да се код лекара иде тек кад нас нешто не заболи. Да ли је било оних разговора са саговорницима који су вас лично освестили да превентивно одете на неки преглед?

– Као што теми која је милион пута обрађивана приступите на другачији начин и увек донесете нешто ново, тако и ја свакога дана у разговору са саговорницима који прођу кроз емисије ТВ Др сазнајем нешто ново. И врло често то примењујем у својим животним навикама. Превентива, нажалост, у нашем народу још увек није на том нивоу на којем би требало да буде, али за то смо криви сами. Ни лекари, фармацеути и остали припадници здравствене струке не спроводе кампање континуирано већ само онда када се обележава недеља борбе против неке болести или светски дан неког обољења. О превенцији се мора говорити свакога дана.

Да ли је вама приватно здравље „на првом месту“ и колико се придржавате савета лекара које често чујемо у вашим емисијама?

– Веома често, несебично, у емисији делим лична искуства. Мислим да се тако најлакше и најбрже допире до гледалаца. Није ми био проблем, а ни срамота, да говорим о својим здравственим проблемима и начинима на које сам их успешно решио. Водим рачуна о здрављу, придржавам се савета које чујем, усвајам их, али оно што сам много пута истакао и говорио у свим емисијама јесте да је кључ свега умереност. Трудим се да се храним здраво, тренирам четири до пет пута недељно, али то не значи да нећу појести колач или да нећу попити чашу - две вина. Јер и душа је орган и треба учинити нешто и за своју душу.


Свака тема је нови изазов

Које здравствене теме су још увек изазов за обрађивање код нас?

– На ТВ Др, као и откако постоји емисија „На првом месту“, нема теме коју нисмо обрадили и приступили јој на другачији начин. Сматрам да је свака тема изнова изазов (чак и када причате о високом притиску који је тема која се готово на дневном нивоу обрађује), када јој приступите на другачији начин и приђете јој из другог угла. Сваки пут можете да омогућите гледаоцима да сазнају нешто ново.


Коронавирус тренутно је у фокусу свих медија, како обрадити теме које се тичу пандемије на занимљив начин, а које би могле да дају нове информације које ће бити занимљиве свима?

– Последњих годину и по дана готово сви смо стекли утисак да је корона једина болест на свету. Мислим да још увек нисмо ни свесни последица и то ће нам врло брзо доћи на наплату. У овој ситуацији је било најважније отклонити панику и страх код људи. Иако је било тешко, мислим да се на крају успело, јер је ово била непознаница не само нама него и онима који брину о нашем здрављу, лекарима. И није то била специфична ситуација само за Србију већ за цео свет. Колико је штете на почетку могло да нам направи то што нисмо имали довољно информација, толико су већу штету направиле дезинформације које су се појављивале из минута у минут. Након 17 месеци по том питању се ситуација мало стабилизовала, али ни то време није било довољно да се ми дисциплинујемо и освестимо колико је ситуација озбиљна. Оно што могу да видим свакога дана јесте да се маске готово више и не носе у затвореном простору, а нови делта сој за који су стручњаци упозоравали да нам стиже у септембру, већ је стигао. Много ми је жао што се више младих људи није вакцинисало, што повољну ситуацију у којој смо предњачили у односу на Европу и цео свет, нисмо искористили. Не знам да ли је горе када сте много удаљени или на корак од стицања колективног имунитета који смо могли већ да остваримо, јер прилику смо имали. У наредном периоду би требало да нам буде приоритет како мотивисати младе људе да се вакцинишу.

Јесмо ли заборавили на друге болести током пандемије коронавируса?

– На ТВ Др нисмо заборавили на друге болести, ни на оне најчешће које погађају велики број људи у нашој земљи, ни на оне ретке, незгодне или „непријатне“ о којима због стида многи нерадо говоре нити одлазе лекару. Сигурни смо да ћете уз нашу телевизију елиминисати барем једну лошу навику, а надамо се да ћемо код гледалаца пробудити свест о значају и важности превенције.

Владимир Бијелић

Фото: Приватна архива

 

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести