„Дани вина” у Ривици премашили оквире Срема

РИВИЦА: Манифестација „Дани вина” у Ривици одржана је по 18. пут протеклог викенда. Више хиљада посетилаца дошло је да проба фрушкогорска вина, али и сухомеснате проиводе, као и сремске колаче.
1
Фото: Dnevnik.rs

А, понуда је била сремачки богата - 200 излагача и 219 узорака вина из сремских винарија представило се на овој манифестацији гостима којих је, очекивано највише било из Београда, Новог Сада, али и из суседних земаља.

- Ривичко гостопримство је као кад дођете код рођене тетке, тако вас и нахране и напоје, па не можете да се одбраните од силне љубави и залогаја више - рекла нам је Бранислава Степанов из Кикинде, која је изложила разна хладно цеђена уља из породичног газдинства.

Ривичанка већ 43 године, али како напомиње родом из Мачве, Дубравка Макленовић, редовно посећује ову манифестацију.

- Лепо је живети у Ривици, поготово кад су оваква окупљања. Становништво се претежно бави пољопривредом, млади одлазе као и свуда, али су „Дани вина” свакако популарисали наше село које броји око 500 становника – каже Дубравка.

Актив жена из Ривице са 10 чланица побринуо се да свако од присутних добије кафу, ове жене су биле међу највреднијима на манифестацији, а спремиле су и разне колаче. Сања Пузић испред Актива жена Ривице каже да старински колачи имају одличну прођу, а колико су добри говоре и многобројни пехари који су се могли видети на њиховом штанду. Оне су учеснице многобројних манифестација на којима промовишу и чувају традицију, старе радове, исте какве су правиле и њихове мајке и баке.

Фото: Dnevnik.rs

Пера Ћосић каже да је ова манифестација настала када су се Ривичани након свињокоља расправљали уз коју чашицу више, чије је вино боље.

- Дане вина су основали мој тата и стричеви. Свињокоље какве су некада организоване припадају прошлим временима, али је нешто произашло из оног после, а то су управо „Дани вина”- истиче Ћосић, који је са целом породицом дошао да покаже произвоиде своје куће.

Председник Завичајног удружења Ривица и власник винарије „Одровачки“, као и један од организатора манифестације, Сава Одровачки каже да су у организацији учествовали Месна заједница Ривица, Општина Ириг, Туристичка организација и многобројни мештани.


Вина, меса, колача, па укруг

У Ривици смо срели Себастијана Питера који је први пут искусио традиционалну српску манифестацију. Он је Ривицу посетио са женом Драганом Јанковић, која је Београђанка, а овај занимљив пар се упознао на летовању у Египту.

- Све ми се свиђа од хране, јер је све здраво, и људи су јако фини, а сигурно ћу пробати вино и неизоставну ракију. У Београду живим већ три године и имам свој бизнис - каже Себастијан.

Међу београдским гостима нашла се и Ирена Стојимировић која је дошла код другара из Ривице, а повела са собом друштво из Београда и Мостара.

- Све ћемо пробати, ред вина, меса, те колача, па укруг, тек смо стигли и већ смо одушевљени- каже Ирена.


- Манифестација расте, као и свест код људи за оно што је најважније, где ће се једног дана хранити, не у маркетима, него на селу- истиче Сава.

Ђорђе Ћирић из Ривице са сином такође је изложио своја вина црно и бело, али и сланину, кулен, две врсте кобасице, шунке, пет врста ракије, као и ораховац и вишњевачу, које је жена спремила.

- Све оно што правимо код куће, донели смо овде да изложимо. Излагали смо и пре, а из године у годину је све више посетилаца и излагача, најмање Ривичана - истиче Ћирић и додаје да није лоше живети на селу, а има и младих.

Председница Удружења „Бразилијански бисери“ из Бразилије код Беочина Биљана Јанковић каже да су изложиле рукотворине, пре свега предмете од пустоване вуне, а спремиле су и разне колаче. Обилазећи штандове председник Општине Ириг Стеван Казимировић констатује да су „Дани вина” постали надалеко чувени.

- После „Пударских дана”, ово је манифестација која окупља највише посетилаца и превазишла је регион Срема. Општина подржава Месну заједницу Ривица, која успешно одржава ову приредбу на којој је све више посетилаца и излагача - каже Казимировић и додаје да се нада да ће „Дани вина” у Ривици за годину, две прерасти у међународни сајам вина.

Стручни жири, у којем је био и енолог из Хрватске, оцењивао је ове године 219 узорака вина.

-Желели смо да дођемо и до неког квалитета и да ова манифестација буде препознатљива, а да винари и други излагачи долазе како би представили своје производе и вина- каже Казимировић и додаје да људи из овог малог места и те како могу да покажу шта све имају у понуди, од вина до сухомеснатих производа, и да имају чиме да се подиче.

Манифестацију су у петак увече званично отворили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, те заменик покрајинског секретеријата за образовање Милан Ковачевић.

- Имамо подршку Покрајинске владе, али и госте и пријатеље наше општине из Осечине, Пирота, Рековца, Скопља, Брода из Републике Српске и многе друге- рекао је Казимировић.

Маша Стакић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести