ОВО ЈЕ НАЈЈЕФТИНИЈА ЗИМНИЦА Сласне КИСЕЛЕ ТИКВИЦЕ многима су најукуснији ЗИМСКИ КИСЕЛИШ Ево како се праве

Да ли је могуће киселити тиквице, сви смо се запитали макар једном. Не само што је могуће него је и врло, врло укусно и једноставно!
zimnica
Фото: pixabay.com

Обожавамо и ајвар, пеглану паприку, шарену салату, али мало се ко сети да укисели тиквице. Ако сте љубитељ туршије, то је велика грешка – оне су врло укусне, здраве и згодне као прилог јелу, за прављење сендвича, за припрему многих јела...

Имају богат, интензиван и оштар укус и када их једном пробате, верујте нам, правићете их пред сваку зиму!

Једини део овог рецепта који захтева мало планирања унапред је да се тиквице најпре потопе у хладну воду, па да се добро оцеде, а кришкама је потребно да се ослободе вишка своје течности како би апсорбовали више моћног и сланог расола, тј. саламуре.

Како се праве киселе тиквице?

Састојци:

2 килограма тиквица

2 главице црног лука (средње величине)

700 милилитара сирћета

50 грама соли

40 грама шећера

2 кашичице семенки слачице

1 кашичица куркуме

Припрема:

Добро оперите тиквице, па их осушите папирним убрусима и исеците на танке колутове. Ако је тиквица преширока, можете преполовити кришке.

Затим оперите лук, просушите и њега и такође га насецкајте.

У једној чинији помешајте тиквице и лук, додајте со, па преко тога сипајте хладну воду и оставите да одстоји два сата.

Потом проспите воду, исперите тиквице и лук и оставите да се цеди.

У једној великој шерпи скувајте сирће, шећер и куркуму, па тиме прелијте тиквице и лук и оставите да одстоји још два сата.

Ову смесу поново сипајте у шерпу, па ставите на јаку ватру. Када прокључа, смањите температуру и кувајте још пет минута.

Потом и ту течност и поврће пребаците у тегле. Не сипајте до врха – требало би да остане један прст простора између поклопца и течности. Тегле добро затворите.

Глоси Еспресо

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести