Рецепт дана: Паеља

У питању је традиционално шпанско јело које се припрема од пиринча, морских плодова и кобасица. Све у једном тигању...
paelja
Фото: pixabay.com

Састојци (за 6 особа):

- 300 г пиринча,

- 360 г пасуља,

- 400 г исецканог парадајза,

- 700 мл супе од поврћа,

- 75 г грашка,

- 85 г артичока из конзерве,

- 75 г кобасице,

- главица лука,

- 4 чена белог лука,

- 1 жута паприка,

- 1 црвена паприка,

- кашика пасте од парадајза,

- ½ кашичице љуте паприке,

- ½ кашичице слатке паприке,

- ½ кашике куркуме,

- 2 листа ловора,

- 15 г свежег першуна,

- 2 кашике маслиновог уља,

- 1 лимун,

- со и бибер

Припрема:

1. Загрејати уље у великом тигању на умереној температури, па на њему пропржити исецкани лук док не постане стакласт.

2. Додати протиснути бели лук, па динстати пар минута.

3. Убацити затим очишћену жуту и црвену паприку исецкану на тракице и пасуљ. Динстати уз повремено мешање око пет минута, док поврће не омекша.

4. У тигањ убацити пресан пиринач, љуту и слатку црвену паприку, пасту од парадајза, со и бибер. Добро промешати и кувати око два минута.

5. Убацити парадајз из конзерве и кувати око пет минута док течност деломично не испари. Потом додати супу, куркуму и листове ловора.

6. Када проври, смањити температуру и наставити с кувањем све док пиринач не „попије“ сву течност.

7. На крају додати грашак, артичоке и комадиће исецкане кобасице. Поклопити, смањити температуру на најниже и све заједно кувати још 10 минута.

8. Јело макнути с ватре и оставити поклопљено десетак минута пре послуживања.

9. Посути исецканим свежим першуном и послужите с лимуном.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести