Састојци:
- 1 кг глатког брашна,
- 50 г квасца,
- 200 г шећера,
- 6 жуманаца,
- 150 г путера,
- 3 кашике рума,
- прстохват соли,
- 500 мл млека,
- корица поморанџе или лимуна
Фил:
- 700 г ситно млевеног мака,
- мало млека,
- мало путера,
- шећер,
- ванила,
- кашика рума,
- суво грожђе,
- 6 беланаца
Припрема:
1. Квасац оставити да се диже у мало топлог млека и за то време добро умутити жуманца са шећером, румом и путеро.
2. У смесу с јајима потом додати брашно, корицу поморанџе и дигнути квасац па, уз поступно додавање млека, замесити меко тесто.
3. Месити га неко време, док се не направе мехурићи и док тесто не буде меко (оптилике као тесто за пицу).
4. Оставити тесто на топлом да се диже отприлике сат - два, односно, док се не удвостручи у величини. Након тога га поделити на 8 или 5 делова и обликовати јуфкице, па их опет оставити да се дижу на топлом.
5. За припрему фила с маком помешати неколико кашика шећера, додати 3 - 4 кришке путера, ванилу, суво грожђе и рум.
6. Ту смесу прелити с мало врућег млека, тек толико да се мак натопи.
7. Затим умутити беланца у снег и лагано их умешати у мак.
8. Након што су се јуфкице теста дигли, узимати једну по једну и разваљати их на побрашњеној површини у више - мање квадратни облик.
9. Свако разваљано тесто премазати филом, затим га заролати у штрудлу.
10. Када је штрудла нафилована, може се лагано додатно развући да буде дужа.
11. Преместити је у плех на папир за печење, све премазати жумацетом и пећи отприлике 30 минута на 180 степени.
12. Сећи на кришке кад се потпуно охлади.