Време је за пекмез од шљива

Ових дана сигурно сте размишљали о кувању пекмеза. Цена шљива на Кванташкој пијаци у Новом Саду је око 30-35 динара за килограм ако дођете увече када их доносе и продају у гајбама.  
Pekmez od sljiva/M. K.
Фото: М. К.

Поступак кувања пекмеза је овакав:

Шљиве опрати, повадити кошпице и увече ставити у шерпу. Затим, додати шећер, отприлике, на килограм шљива 150 гр шећера што зависи од тога колико је шљива слатка-зрела или колико желите да пекмез буде сладак.

Фото: Sljive/M. K.

Добро промешати и оставити преко ноћи да шљиве пусте свој сок.

Након што су шљиве одстајале 10-ак сати, ставити на шпорет и кувати уз мешање.

По укусу, у пред крај кувања додати цимет и/или клинчиће и/или две кесице ванилин шећера, али имајте на уму да сви ти зачини преузму полако укус шљива.

Неко насецка на коцкице кору од лимуна и дода.

За већу количину шљива (око 10-20 кг) и шећера пекмез треба кувати отприлике 3-4 сата на лаганој ватри уз стално мешање, поготово пред крај да не загори.

На тацну од шољице за кафу извадите варјачом мало пекмеза и повучете линију. Ако остане линија не улива се пекмез, то значи да је кување готово.

Фото: Kuvanje pekmeza/M. K.

Ако волите ређи пекмез, ви прекините кување након 2 сата.  

Док је још на ватри и кључа пекмез сипајте у чисте, суве и загрејане тегле, до врха.

Неки пред крај кувања додају мало конзерванса јер се сматра да ако не стављате конзерванс, рок трајања је знатно краћи, поготово када се тегла отвори. Што ми не препоручујемо.

Тегле затворите поклопцима које сте пре тога утрљали са мало алкохола (може и ракија) да би дуже трајао и одмах их изврните наопачке, нека тако одстоје 15 минута.

Никаква друга стерилизација или пастеризација није потребна а на овај начин пекмез ће се дуго очувати.

Фото: Pekmez/M.K.

М. К.

Razocaran
26.08.2018 • 09:15
Nisu kospice vec kostice. Opet zaboravljen nas lepi Srpski jezik
EUR/RSD 117.5741
Најновије вести