Зашто је точено боље од флашираног?

Прави укус пива и све што оно може да понуди, можете да очекујете пијући свеже точено пиво, а ево и зашто...
pivo pivara toceno pixabay
Фото: pixabay.com

Свако ко је пробао точено и флаширано пиво може потврдити да постоји разлика у укусу. Ова разлика је изражена чак иако је исти бренд пива у питању. Али и поред тога што је укус другачији, веćина пивопија се слаже са тим да је точено пиво боље од флашираног. Али зашто је то тако? Зашто је точено боље од флашираног?

 

Точено пиво није пастеризовано

Пиво које је намењено за флаширање мора бити подвргнуто пастеризацији. То значи да се готов пиво загрева како би се уништиле све бактерије које се могу размножавати у времену од пуњења па до конзумацијие. Међутим, споредни ефекат пастеризације је да утиче на укус пива, те поједина ароматична једињења нестају током овог процеса. Овај процес се дешава исто као и код млека. Точено пиво, са друге стране, не захтева пастеризацију и стално се хлади све до тренутка када се излије из славине. Што значи да точено пиво задржава више оригиналног укуса.

 

Точено пиво мање подлеже оксидацији

За време складиштења, највеćи пивски непријатељ је ваздух, тачније, кисеоник. Кључни састојци пива као што су хмељ, угљени хидрати и алкохол су веома склони оксидацији, што просто речено значи, кисеоник реагује са пивом да би деградирао његов укус. Како би се оксидација свела на минимум, контејнери у којима се држи пиво треба да садрже што је мање могуће ваздуха. Због тога су канистери у којима се држи точено пиво бољи, јер садрже мање кисеоника.

 

Закључак

Точено пиво је боље из разлога што је свежије и непастеризовано. Ово практично значи да прави укус пива и све што оно може да понуди, можете да очекујете пијући свеже точено пиво.

(beerstyle.rs)

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести