Метју Меконахи за „Пипл“: Тексас у срцу

Уочи учествовања на догађају „History Talks, Leadership & Lagacy” глумац Метју Меконахи, који је у новембру напунио 50 година, у разговору за часопис „Пипл” осврнуо се на протекле године и живот којим заиста може бити задовољан.
m
Фото: Youtube Printscreen

Кроз своју филмску каријеру Оскаровац Метју Меконахи се са смрћу суочио више пута. У филму „Добри дилери из Даласа” глумио је електричара позитивног на ХИВ, у филму „Интерстелар” у ризичној мисији је путовао у свемир да спасава човечанство, а рескирао је живот и у филму „Венчање из ведра неба” кад је спасао живот лику Џенифер Лопез којој је штикла запела у шахт на путу.

Уласком у нову животну фазу, с пола века иза себе, глумац се позабавио размишљањем шта ће остати иза њега кад дође тренутак да напусти овај свет.

Метју за „Пипл” открива да му је било врло забавно да замишља о будућност у којој ће се осврнути уназад. Шта ће рећи о мени у опроштајном говору? Могу ли живети живот у којем се могу веселити погледу уназад?,- открива Меконахи питања која су га највише забавила, а свестрани глумац има и добре разлоге за то.

Уз глуму од које не мисли да одустане, Меконахи своју биографију исписује и страственим ангажманима ван Холивуда.

Отац троје деце подучава глуму на Тексашком универзитету у Остину који је и сам похађао, води своју фондацију, сувласник је новог фудбалског клуба у Остину и ради као министар културе у тексашком главном граду.

Поред свега, он је и креативни директор Wild Turkey bourbona, а створио је и властити виски Лонгбранћ.

Са изградњом своје оставштине кренуо је, отприлике кад и с подизањем породице пре десетак година, покретањем непрофитне организације за подршку студенатима.

Желео сам да урадим нешто подстицајно, што ће спречити ситуацију у којој морамо да поправљамо ствари. Тако смо дошли до средњошколаца којима је требало оно што смо желели да им дамо, а то су циљеви вежбања, циљеви исхране, одговорност према службама заједнице. Имамо студенте који су били пред избацивањем из школе због дроге, који су ушли у наш курикулум, матурирали, добили стипендије и управо дипломирали на највећем универзитету. Због таквих ствари се стварно добро осећам, открива Метју Меконахи.

Програм је покренут 2010. године у једној средњој школи у Калифорнији, а данас обухвата више од 50 школа у 11 савезних држава.

Једна од тих држава заузимаће заувек посебно место у његовом срцу -  његов родни Тексас.

То је дом. Има више здравог разума од неких места на којима сам био. Врло је гостољубив. На кризу сви брзо реагују и кажу „Па онда, идемо да радимо”. Али, Тексашани уче нашу децу да набаве пасош и побегну одавде, описује родни завичај Меконахи и саветује деци да пропутују светом, а затим се врате кући. Са своје троје деце и супругом Камилом Алвес глумац се и сам вратио у Тексас.

У главном граду Остину је министар културе, задужен за изградњу УТ Арене и један је од власника фудбалског клуба Остин.

Кампања коју водим има двостраначку вредност и није деноминациона. Њена вредност је и дефинисање, очување и надахњивање институција, градова и универзитета на некој локацији, а Остин је пилот град у ком радим, објашњава Меконахи.

Нисам напунио педесет и помислио да сад морам почети да размишљам о тешким стварима. Ако бих и морао, са задовољством бих рекао да се осећам као 50-годишњак, јер јесам 50-годишњак, каже Меконахи и додаје да је подсвесно сигуран да се и с тим може нешто урадити.

Приредила: Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести