Ивана Селаков: Вратићу се на сцену кад моја девојчица дозволи

Да су беспрекоран таленат и образовање довољни за успех на српској естради већ десетак година доказује Ивана Селаков, која моћним гласом гради своју каријеру без насловних страна и скандала захваљујући чему је данас једна од најпознатијих певачица.
1
Фото: приватна архива

Одрасла је у Сомбору где је завршила основну и нижу музичку школу, а затим и гимназију, док је у Београду дипломирала Дизајн звука и музичку продукцију на Академији уметности. Иако је годинама наступала по клубовима у Сомбору и Београду, прве кораке ка соло каријери правила је певајући пратеће вокале на концертима најпознатијих имена у музици, а улепшала је на хиљаде песама певача и певачица из целог региона. Тако је певајући „Молитву” уз Марију Шерифовић победила на Евровизији 2007. године, након чега је заједно с још четири колегинице основала групу „Beauty Queens” у којој је певала годину дана, након чега је одлучила да сама крене у поход ка успеху. До данас је снимила три албума и велики број синглова, те освојила доста музичких награда и признања. Осим тога, због богатог искуства и знања које је стекла током студија али и на наступима, опробала се и као менторка певања јер је отворила своју школу у којој подучава таленте и спрема их за разна музичка такмичења.

Први пут након десет година, каријеру ће ставити у други план будући да је затруднела након што се у новембру подвргла процесу вантелесне оплодње. Иако је трудноћу због предострожности крила, недавно је обелоданила срећне вести, а за „Дневников” ТВ магазин открива да јој трудноћа протиче у најбољем реду.

„Мој савет женама је да слободно уђу у тај процес јер је крајњи продукт нешто најлепше што свака жена жели - беба. Постоје многе клинике код нас и у Европи где жене одлазе на вантелесну оплодњу, али ми имамо изузетне стручњаке, попут др Гоце Ивановић, који су посвећени и у корак су са колегама у свету по знању и вештини. Оно што бих свакако препоручила свакој трудници која је у финансијској могућности је да у 11-12. недељи уради пренатални тест из крви у ком се виде хромозоми бебе. Тако жена не мора да ради дабл, трипл тест и амниоцентезу и да унапред сазна да јој беба нема неки од синдрома попут Дауновог или Едвардсовог. Ја сам се одлучила за најпоузданији Nifty тест и након њега и његових добрих резултата сам могла да одахнем и заправо уживам у трудноћи и саопштим лепе вести у јавности. Оно што је добро је да се истовремено сазна и пол бебе”, прича потпуно отворено певачица Ивана Селаков на почетку нашег разговора.

Како је текао и како сте поднели цео процес вантелесне оплодње, будући да га многе жене због стрепње доживљавају врло стресно?

– Одлучила сам се за вантелесну оплодњу пре свега због мојих година и због тога што немам више шта да чекам. На препоруку многих познаника, одлучила сам се за др Гоцу Ивановић јер сам чула да је жена изузетан зналац и професионалац из ове области. Придржавала сам се свих њених упутстава, а она ме је упутила на дужи протокол који подразумева хормонске ињекције - једну или две сваки дан у тачно одређено време и још неке хормонске терапије у виду лекова. С обзиром на то да сам са терапијом почела у новембру, а завршила пре месец дана, јасно вам је колико је то ињекција, али ништа не боли и није ништа страшно већ само мало досадно. Мислила сам да је то много тежи процес за жену, али заправо сам ја то поднела веома добро уз само неке благе нуспојаве како што су ноћно знојење и блаже промене расположења.

У вашем случају цела процедура је трајала дуже због операције којој сте се подвргли због полипа на материци. Јесте ли због тога били песимистични? 

– Ни у једном тренутку нисам била песимиста, веома сам веровала мојој докторки и њеној стручности. Она је једина од свих доктора видела у току процеса да имам полипе на материци и предложила је да их уклонимо што је рутинска операција у краткотрајној локалној анестезији. Због тог захвата је мој процес трајао дуже него другима, али се све завршило на најлепши могући начин.

Мој савет женама је да слободно уђу у процес вантелесне оплодње јер је крајњи продукт нешто најлепше што свака жена жели - беба. Постоје многе клинике у Европи где жене одлазе на вантелесну оплодњу, али ми имамо изузетне стручњаке, који су посвећени и у корак су с колегама у свету по знању и вештини

Неки парови вантелесну оплодњу пробају више пута, а ви сте затруднели већ при првом покушају. Како сте се осећали када сте сазнали да ћете постати мама и да ли се од тада ваш живот променио?

– Пресрећна сам што сам након десет година везе у другом стању. Мислим да је право време и тренутак, иако смо Пеђа и ја то желели и раније, али све су се коцкице сложиле сада и драго ми је што је вантелесна оплодња успела из првог пута.

После десет година соло каријере најавили сте прву дужу паузу, бар када су наступи у питању. Хоће ли ваша публика дуго чекати на нове песме?

– Искрено, веома се радујем овој паузи јер већ десет година радим без прекида. Вратићу се на сцену тек кад будем сигурна да моја девојчица може да функционише без маме тих неколико сати колико траје наступ. Пре паузе не планирам да снимам нове песме, али после паузе сигурно хоћу.

Последње две песме које сте издали су обраде, а једна од њих је ваша стара песма урађена у новом аранжману, што се публици веома допало. Јесте ли планирали да обрадите још неке своје песме?

– Испоставило се да су обраде у мом случају права ствар. „Да се опет родим” је направила пун погодак и постала главна песма за венчања и први плес младенаца и вратила заборављену Синанову песму на велика врата због чега ми је неописиво драго. Обрадила сам и своју песму „Нек’ на твоју душу иде све” с првог албума у потпуно новом аранжману и испоставило се да се то публици јако допало и да се на тај начин оживе неке заборављене песме. Има још неколико песама са мог првог албума које бих волела некад у будућности да представим у новом руху.

Како вам се допада нови музички правац који комбинује фолк, r’n’b и реп, а веома је популаран у Србији у последње време? Да ли бисте се ви опробали у таквим песмама?

–  Могу слободно, без лажне скромности, да кажем да смо ди-џеј Шоне, Ша и ја били предводници неког новог таласа с песмом „Играј док постојиш” која је после повукла неке нове песме и извођаче. У том тренутку је то било иновативно на нашем тржишту. За сада не размишљам о овим новим трендовима јер ја ипак волим да певам, а у тим песмама има свега осим певања. Сматрам да овај нови тренд има публику међу млађим генерацијама, а да старије ипак воле оно што ми остали певачи певамо и презентујемо.

Дипломирали сте дизајн звука и музичку продукцију на Академији уметности у Београду. Јесте ли планирали да се бавите тим послом у будућности?

– За сада немам планове да се запослим у струци, али своје стечено знање с факултета и те како користим у студију, јер саму себе снимам док певам пратеће вокале својим колегама.

Три сезоне сте били стална чланица жирија у емисији „Неки нови клинци” и оцењивали велики број деце у певању, а осим тога многима сте и менторка и припремате доста кандидата за надметања. У ком узрасту су деца, по вашем мишљењу, спремна за учешће у великим пројектима и шта мислите када је најбоље ући у тај посао?

– Искрено сам уживала у улози чланице жирија музичког такмичења, али колико то све уме да буде лепо толико уме да буде и стресно. Много пута смо гледали дечије сузе јер они у неком узрасту нису дорасли такмичењима и све то примају к срцу, а с друге стране многи од њих само испуњавају неостварене амбиције својих родитеља и некад невољно учествују у такмичењима. Сматрам да деца треба да се такмиче кад буду зрела и кад буду сама изразила жељу за тиме и наравно кад родитељи увиде огроман таленат.

На твитеру сам прочитао коментар „Многи не знају како изгледа Ивана Селаков, а скоро сви знају њене песме, е, то је успех”. Како вам је то пошло за руком – да будете успешни, а да не јурите насловне стране и медијску популарност?

– То сам заправо ја. Никада нисам била зрела славе и насловних страна, само сам имала огромну жељу да певам и тако забављам пре свега себе и публику. Срећна сам што су моји снови остварени и што се бавим најлепшим послом на свету и што сам кроз музику стекла много поштовалаца моје музике и гласа.

Владимир Бијелић

фото: приватна архива

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести