НАЈЗДРАВИЈИ НАРОД НА СВЕТУ: Живе 100 година, не једу намирницу без које Срби не могу, али целе године конзумирају једно воће

На северу Пакистана у подножју Хималаја, живи народ зван Хунза или како их неки зову, Хунза људи. Живе много дуже од просечног очекиваног животног века, у неким случајевима и више од 100 година, чак и 120!
Фото: Shutterstock

Њихова исхрана и стил живота заиста су јединствени. Базира се на здравој храни. Једна од главних намирница је кајсија - свеже, сушене или уље коштица кајсија. Бројне су здравствене добробити конзумирања кајсија, јер су богате влакнима, витаминима Ц, Е и А. као и калијумом. Кајсије подстичу рад црева, боре се против слободних радикала у телу, а верује се да је недостатак витамина Б-17 (амигдалин) повезан с настанком рака. Тај витамин се налази у уљу коштица кајсије, пише „Номадиц трибе“.

Током летњих месеци свеже кајсије се једу за ужину, сок од кајсија је уобичајен у сваком домаћинству. Лети се кајсије суше, па се зими једу суве. Од коштица се прави уље које се користи у припреми јела. Уобичајена прерађена храна и грицкалице које се једу у осталим деловима света, овај народ ретко конзумира. Између оброка једу воће и орашасте плодове - јабуке, трешње, орахе, бадем, суве кајсије и суве трешње. Сушење трешања, дуда, нарезаних јабука, парадајза као и лиснатог зеленог поврћа, уобичајена је техника чувања хране за зимски период. Месо једу ретко јер је скупо због недостатка пашњака за стоку. Не једу ни шећер. Много пешаче, јер живе у брдовитом подручју, које је није најпроходније за возила.

Сматра се да су људи из долине Хунза дуговечни због органске, непрерађене хране која је разноврсна и много физичке активности – ходају, баве се пољопривредним радовима и сами прерађују плодове које убиру током лета и јесени, како би имали храну у зимским месецима.

најжена.рс

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести