Бискупи предлажу да и ожењени мушкарци буду свештеници

ВАТИКАН: На Синоду римокатоличких бискупа из Амазона одржаном у суботу у Ватикану предложено је да се ожењеним мушкарцима у забаченим областима дозволи да буду свештеници, што би могло довести до значајне промене у цркви која има вековну историју целибата.
fontana vatikan, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Предлог који је поднет у завршном документу тронедељне скупштине, односно синода, усвојен је са 128 гласова за и 41 против, преноси АП.

Папа Фрања ће размотрити ово заједно са многим другим предлозима о питањима која укључују животну средину и улогу жена у цркви.

Предложено је, наиме, да мушкарци који су већ ђакони, имају стабилан породични однос и важну улогу у својим заједницама могу да се зареде и постану свештеници.

Ово решење су подржали многи јужноамерички бискупи, а дозволило би католицима у изолованим подручјима да присуствују миси и редовно примају причест.

Конзервативци се противе промени, плашећи се да би то био преседан који би довео до тога да се дозволи да се свештеници жене широм католичке цркве, заједнице која има милијарду и 300 милиона чланова.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести