Богатство милијардера током короне порасло на 10,2 билиона долара

ЛОНДОН: Током пандемије корона вируса укупно богатство светских милијардера порасло је на 10,2 билиона долара.
dolari novac
Фото: pixabay.com

Како је наведено у извештају швајцарске банке УБС, од када је почела криза коју је изазвала пандемија Ковид-19, од априла до јула, њихово богатство је порасло за 27,5 одсто, у време када су милиони људи остали без посла, пренео је британски дневник "Гардијан".

До пораста њиховог богатства дошло је у првом реду због берзанских кретања током пандемије, који су били на најнижем нивоу током глобалних мере карнатина у марту и априлу.

УБС је саопштио да је богатство милијардера достигло нови максимум, надмашивши претходни врхунац од 8,9 билиона долара достигнут крајем 2017. године.

И број милијардера, такође, је достигао нови максимум - сада их има 2.189, док их је 2017. године било 2.158.

Јозеф Стадлер, шеф УБС-овог одељења за глобалне породичне канцеларије, сматра да су милијардери још више профитирали од кризе јер имају, како је рекао, стомак да купују више деоница компанија у тренутку када тржишта широм света крахирају.

Међутим, и вредност деоница појединих технолошких компанија, које су у власништву милијардера, знатно је порасла у последњих неколико месеци.

Стадлер сматра да милијардери имају апетит за значајан ризик и да су сигурни да неће прокоцкати своју срећу.

Челник америчке корпорације Амазон Џеф Безос и даље је најбогатији човек на свету, а његово богатство је процењено на 189 милијарди долара.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести