COVID-19 у Кини довео камере пред врата станова

осам кинеских градова налази се на списку десет градова са највећим бројем камера за надзор на хиљаду становника.
6-kamere1.jpg
Фото: Youtube Printscreen

ПЕКИНГ: Без званичних најава, камере за надзор, које су у Кини већ уобичајена појава када је реч о јавним просторима, ове године су се нашле и пред становима одређеног броја становника те земље који су боравили у карантину уведеном због пандемије коронавируса.

Иако у Кини не постоји конкретан национални закон који регулише употребу камера за надзор, широм те замље је, по статистици националне радиодифузне компаније ЧТВ, до 2017. године инсталирано више од 20 милиона таквих камера, али неки други извори тврде да је тај број заправо много већи, наводи ЦНН.

Цитирајући податке компаније "ИХС маркит текнолоџи", ЦНН истиче да је до 2018. године у Кини инсталирано 349 милиона камера за надзор, односно близу пет пута више него на територији Сједињених Америчких Држава.

Исто тако, према подацима британске компаније "Компаритек", осам кинеских градова налази се на списку десет градова са највећим бројем камера за надзор на хиљаду становника.

Међутим, због корона вируса, камере су сада пронашле пут до улазних врата станова једног броја Кинеза, а у мањем броју случајева, оне су постављане и унутар самих станова, па су станари негодовали због грубог нарушавања њихове приватности, а надлежни одговарали да је то део напора у цљу обуздавање пандемије, наводи ЦНН.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести