ДВ: НАТО схватио - сателите нико не брани

БОН: НАТО је постао свестан да је један од најважнијих елемената неког могућег војног сукоба - небрањен, а то су сателити, због чега би база Рамштајн на западу Немачке ускоро требало то да добије за још један задатак.
satelit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према писању Дојче велеа, одлуку о томе би НАТО могао да донесе већ овог четвртка.У Рамштајну је већ смештена команда ваздухопловних снага западних савезника, а одатле би сада могла да се прати и ситуација у свемиру, односно у Земљиној орбити, тачније да се прате сателити земаља НАТО, како цивилни, тако и војни.

Ради се пре свега о осматрању онога што се збива у орбити, али и о координацији мера у неким ванредним околностима.

Како се наводи, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг очекује сагласност министара одбране свих савезника и пре састанка овог четвртка, наглашавајући да то никако није "милитаризација свемира" - што је нешто око чега су се сложили главни противници Хладног рата још одавно.

Међутим, наводи се, ратови и војни сукоби се мењају, а сателити постају све важнији јер омогућавају на наш свет функционише, и то у мери коју многи не схватају.Према речима Столтенберга, трговина, временска прогноза, мобилни телефони и банкарски послови зависе од сателита.

"Свемир је од кључне важности и за НАТО, укључујући и могућност навигације, прикупљања информација, комуникације и детекције лансирања ракета негде у свету. Зато је изузетно важно да добро знамо шта се дешава у свемиру, да и даље имамо поуздане услуге које нам стижу из свемира и да НАТО задржи свој технолошки ниво", рекао је Столтенберг за ДВ.

Столтенберг каже да је брза, ефикасна и безбедна сателитска комуникација кључна за јединице алијансе, као и да се свемир око наше планете у последњој деценији из корена променио.

"Све је већа гужва, на стотине нових сателита лансира се сваке године. А сателити су све рањивији. Неке државе, међу њима и Русија и Кина, развијају анти-сателитске системе који могу да ослепе, онеспособе или оборе сателите. То је претња ономе што се збива у орбити", рекао је Столтенберг.

У Рамштајну неће настати некакво оружје као из филмова научне фантастике, већ ће то бити центар у којем ће се прикупљати информације о ономе шта се збива у орбити.

Осим тога, најављују се и други планови НАТО, а требало би да буде формиран и својеврсни институт који би разматрао шта се може и мора урадити у том простору.

Он би такође могао да буде смештен у Немачкој, у Калкару у Северној Рајни и Вестфалији, или у француском Тулузу.

Додаје се и да је француски председник Емануел Макрон још прошле године је најавио формирање штаба за заштиту свемира, тврдећи да је свемир "ново подручје сукобљавања".

Тренутно у нашој орбити има око 2.400 сателита, а отприлике 60 одсто њих припадају некој од чланица НАТО, а осом војне претње још једна ствар угрожава сателите - орбита Земље претворила се у право ђубриште по којем лети око пола милиона комада разних делова, сателита који одавно не функционишу, ракета и мисија које су давно заборављене.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести