Фекалије у Јадрану виде се из свемира

ЗАГРЕБ: Загађење Јадрана фекалијама попримило је такве размере да је недавно крај Водњана у Истри забележено чак и на снимцима из свемира.
e
Фото: pixabay.com

Наиме, стручњаци се слажу да мрље које се виде на сателитским снимцима Гугл Мепса у подручју недалеко од канализацијског испуста код Водњана највероватније потичу од фекалија.

Фекалије се виде на подручју око Пероја у Истри, око четири километара западно од Фажане, те нешто мање северно од Бриона.

Проблем је посебно алармантан јер се наводно шире према Националном парку Бриони.

Начелник Канцеларије градоначелника Водњана Филип Мацан за Индеx.хр је објаснио да системом одвода и прочишћавања отпадних вода на подручју Града Водњан-Дигнано управља јавно трговачко друштво Прагранде д.о.о.

Он је, такође, истакао да се тај систем одвода и прочишћавања отпадних вода не користи искључиво за потребе корисника са подручја Града Водњан-Дигнано, већ и за шире подручје које територијално обухвата подручје насеља Штињан града Пуле, Града Водњан-Дигнано те Општине Фажана.

Из управе Праграндеа објаснили су хрватском порталу да проблем није ни њихов, него да долази због застарелог система из 80-их и најављују да ће следеће године почети изградња новог система који би требал да буде квалитетније решење.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести