Гејтс: Вакцина мора бити доступна свима, или свет чека катастрофа

Ефикасна и безбедна вакцина против вируса корона биће доступна почетком следеће године и биће их више.
b
Фото: Youtube Printscreen

Захваљујући том научном успеху, свет ће коначно имати шансу да избрише претњу пандемије и врати се нормалном животу, навео је Бил Гејтс, додајући да вакцина мора бити доступна за све, или нас чека катастрофа.

Када буде спроведена вакцинација, владе широм света ће моћи да укину мере дистанцирања, људи више неће носити маске и светска економија ће се поново покренути, написао је Гејтс у ауторском тексту у италијанском листу Коријере дела сера а преноси Спутњик,

Гејтс наводи да болест неће бити уништена одмах.

„Да бисмо то постигли, потребни су капацитети за производњу милијарди доза вакцине, да пронађемо новац за то и да направимо најбољу стратегију за њену дистрибуцију“, наводи Гејтс.

Он објашњава да је тренутно највећи део вакцина које су у развоју намењено богатим земљама, будући да су потписале уговоре са великим фармацеутским компанијама и резервисале их.

Гејтс се пита шта ће бити са осталим земљама, поготово оним сиромашнијим и наводи да ће, како сада ствари стоје, оне моћи да вакцинишу тек 14 одсто становништва.

„Научници су разматрали шта ће се десити ако дистрибуција вакцина не буде равноправна и дошли до два сценарија. У првом, вакцина је дистрибуирана државама на основу њиховог броја становника. Други сценарио је сличан ономе што се тренутно догађа, а то је да ће педесет најбогатијих држава прве добити две милијарде доза. Према другом сценарију, вирус ће неконтролисано да се шири још четири месеца после тога на три четвртине планете. Због тога ће број жртава бити двоструко већи“, наводи Гејтс и додаје да би то била морална катастрофа.

Како образлаже, иако би чак богате земље на тај начин заштитиле своје становништво и економију, не би биле безбедне од новог избијања заразе, јер се неће сви вакцинисати, а вирус би поново могао да стигне из земаља које нису добиле довољно доза.

„Једини начин да елиминишемо вирус, је да га елиминишемо на целој планети. Не желимо да упремо прст у богате земље, јер оне чине све да заштите своје становништво, већ морамо да максимализујемо могућност производње вакцине у различитим крајевима света. Једино тако ћемо моћи да заштитимо све“, пише Гејтс.

Оснивач „Мајкрософта“ наводи и да се већ ради на томе, те да је 16 фармацеутских компанија потписало уговор са његовом фондацијом, како би сарађивале у производњи вакцина, али и могућности да оне буду правично дистрибуиране.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести