Горан Шушљик поново екранизује Ћосићево дело: Почело снимање серије „Време зла”

Прва клапа серије „Време зла”, која се ради по триологији Добрице Ћосића - „Грешник”, „Отпадник” и „Верник”, снимљена је прошле недеље на улицама београдског насеља Вождовац.
Goran Susljik
Фото: Горан Шушљик, фото: Александар Летић (Промо/United Media)

Серија, која настаје у продукцији компаније „United Media” имаће 15 епизода, а биће емитована следеће године на телевизији Нова С.

Творац и извршни продуцент серије ће, као и у првом остварењу „Корени”, бити продукцијска кућа „Eye to Eye” Горана Шушљика, који ће и сам играти једну од улога, односно, тумачиће лик Петра Бајевића. Глумац је навео да нова серија није директан наставак „Корена” јер је између дела „Време смрти”, које ће се накнадно радити и по којем ће бити снимљена посебна серија.

– Стилски и идејно серија се разликује од „Корена” јер говори о једној другој теми, о породици која се сада распада због једне чудне, надахнуте вере у бољи свет. На путу те вере и наде, породица и друштво се распадају, а и свет се распада јер долази Други светски рат – рекао је на почетку снимања овог остварења глумац Горан Шушљик.

У ранијим изјавама Шушљик је рекао да серија има различите жанровске елементе - од шпијунско-политичког трилера до мелодраме. Истакао је да све оно што је узбудљиво у холивудским филмовима обојиће и његово ново серијско остварење „Време зла”. Како је објаснио, оно што је идеја и тема романа „Време зла” нас се веома тиче и сада и то је један од разлога зашто се ово дело екранизује у овом тренутку.

– Задовољни смо сценаријем, имамо сјајну глумачку поделу, мотивисани смо и спремни да испричамо једну велику причу – додао је Шушљик.

Фото: Александар Летић (Промо/United Media)

Даје нови живот старим делима

Глумац Горан Шушљик рекао је да није могао да верује да је дело „Време смрти” искључено из програма образовања за гимназије.

– Надам се да ће неко други да размишља о томе, а ја покушавам, колико је у мојој моћи, да нашој великој литератури и писцима, који су иначе гурнути у страну, дам неку врсту новог живота или да иницирам нова ишчитавања тих дела и стваралаца. И изазов ми је и дужност да оживим литературу у којој лежи не само мој, него и идентитет нашег и других народа који су на овим просторима. Јер, онолико колико смо укорењени у свој идентитет, утолико ће нас више разумети и окружење и свет – нагласио је аутор серије Горан Шушљик недавно у изјави за Вечерње новости.


Највећи део главне радње „Времена зла” дешава се пред сам Други светски рат и по његовом почетку. У средишту приче ће се наћи породице Катић, Драговић и Луковић, које читаоци Ћосићевих романа добро познају. Главни јунаци су Иван, Милена и Вукашин Катић, а потом и браћа Богдан и Владимир Драговић, Мишко, Нађа и Бора Луковић, те Петар Бајевић. Поред чланова породице Катић, Драговић и Луковић, у серији ће се појавити и историјске личности попут кнеза Павла, Слободана Јовановића, Милана Недића, али и књижевника Добрице Ћосића.

Ликове из Ћосићевог дела ће оживети врхунска глумачка постава: Горан Богдан, Небојша Дугалић, Горан Шушљик, Нада Шаргин, Радован Вујовић, Жарко Лаушевић, Андреј Шепетовски, Сергеј Трифуновић, Наташа Нинковић, Исидора Симјоновић, Борис Исаковић, Воја Брајовић и Светозар Цветковић. 

Шушљик је на самом почетку снимања рекао да је његов лик Петар Бајевић, обавештајац, заљубљен у једну жену, а та љубав ће га гурати у трагичне ситуације, због којих страда. Раније за медије рекао да ће улогу управника злогласног логора Бањица током Другог светског рата Светозара Вујковића играти Борис Исаковић, а да ће кнеза Павла играти Сергеј Трифуновић. Горан Богдан играће лик Богдана Драговића, а Жарка Лаушевића гледаћемо у улози Вукашина Катића.  Лаушевић је, иначе, у серији „Корени” играо лик Аћима Катића, а овога пута наћи ће се у улози његово млађег сина Вукашина.

Глумица Исидора Симијоновић, која је заједно са Надом Шаргин прва снимала кадрове серије, игра девојку која, како је рекла, пролази један веома узбудљив и тежак пут, баш као и сви ликови.

Фото: Исидора Симијоновић, фото: Александар Летић (Промо/United Media)

– Сви ликови у серији пролазе кроз страшне околности  које стављају људе пред неке страшне одлуке, тестове, тако да и она као млада особа покушава увек да донесе праву одлуку, али то некада није уопште лако и некад можда са стране гледано доноси неке кобне одлуке, али не зато што је тако хтела, него зато што је мислила да је тако најбоље – рекла је Исидора Симијоновић за Нову С и додала да је након читања сценарија, а потом и романа по којем је настао, схватила да је адаптација текста одлично урађена, упркос томе што су аутори пред собом имали комплексан задатак.

Фото: Нада Шаргин, фото: Александар Летић (Промо/United Media)

Глумица Нада Шаргин, која ће се наћи у улози Милене, супруге Вукашина Катића наговестила је да је и њен лик комплексан, јер игра жену која је јака, али у исто време и врло осетљива, а која у једном тренутку одлучује да свој живот узме у своје руке и живи га по својој мери.

Режију режију потписије Иван Живковић, који је са Шушљиком претходно радио серију „Корени”, сценаристкиња је Сања Савић Милосављевић, ауторка музике Ирена Дечермић, а директори фотографије су Марко Миловановић и Марко Младеновић.

Снимање ће трајати до децембра, а како је Горан Шушљик раније најављивао, већи део епизода биће снимљен у Београду, због саме радње серије, а екипу у наредном периоду очекују снимања на локацијама на Тари, Мокрој Гори, у околини Ваљева, Пирота и Јагодине. Око 200 глумаца учествоваће у снимању серије, а најављено је да ће и велики број људи бити ангажован иза камере.

В. Бијелић

Лазар
08.09.2020 • 10:55
BRAVO, jedva čekamo, mada šteta što pvo nije urađeno Vreme smrti, a posebno je šteta što je izbačeno iz lektire
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести