Иван Андонов и Бојан Лукић - генијалци иза Слагалице

Иван Андонов и Бојан Лукић, аутори питања у најпознатијем српском квизу „ТВ Слагалица“„ који гледамо сваке вечери од 19 часова на првом програму Радио-телевизије Србије, поново су бриљирали на првенству Србије у квизингу. Ова два занимљива момка последње четири године смењују се на челу листе најбољих такмичара.
s
Фото: Promo

На недавно одржаном деветом по реду првенству у квизингу, које организује Српска квиз асоцијација, Андонов је задржао прошлогодишњу титулу победника, а у стопу га прати Лукић, који је на првом месту био две године за редом пре Андонова.

Сарадници „Слагалице“ деле исти датум (30. јун) и место (Београд) рођења, али и свестраност, спортски и космополитски дух.  

Иван Андонов је завршио спортски менаџмент, али се никад није бавио тиме.

Говорим седам страних језика (енглески, шпански, француски, италијански, руски, грчки и фински). Имам идеју да ускоро упишем још неки. Радио сам као преводилац, туристички водич, асистент конзула у амбасади Венецуеле, писао текстове за Сити магазин, био водитељ емисије „Афирмација”, описује себе Иван, али његов стални посао је аутор питања и задатака за ТВ квизове „Слагалица”, „Потера”, „Лавиринт”, „Шести круг”, „Играј за завичај” и „Пут око света” за кој је и осмислио концепт.

Иван је радио и као аутор анаграма за часописе „Енигматика” и „Разбибрига”. Раније је учествовао у квизовима „Слагалица”, „Најслабија карика”, „Супергеније”, „Тога се нико није сетио”. Првак је Србије у квизингу 2018. и 2019. и у састављању анаграма 2012. године, до сада је једини у Србији спојио те две титуле. А поврх свега је објавио и збирку поезије „Добар дан смарачи” и свирао бубњеве у бендовима Мики Пирс, Биртија, Sweeper, Бвана из лагуне и Незнани лудаци, те свирао бас-гитару и певао пратеће вокале у бенду High Stakes.

Играо сам кошарку од 1993. до 2005. године и освојио златну медаљу са репрезентацијом СР Југославије на Европском првенству за кадете 1999. године у Словенији, као и неколико државних медаља са млађим категоријама КК Партизан, каже Иван који је посетио преко 30 држава Европе укључујући Русију, Грузију и Турску, те САД и Венецуелу, а следећег априла у плану је Јапан.

Омиљена квиз област ми је филм, али онакав какав се фаворизује у емисији „Велика илузија”, комерцијала у другом плану, али се и то прати као и све, каже Иван Андонов, редован учесник Европских првенстава у квизингу и Квиз олимпијада, годишњих опен турнира у Хрватској, као и свих квизова у организацији Српске квиз асоцијације; такође редован учесник на београдским паб квизовима.

У Загребу 2017. и овог новембра у Софији, заједно са Бојаном Лукићем и Вањом Томашевим, представник је тима Србије на екипном делу Европског првенства у квизингу.   

Иванов колега Бојан Лукић је завршио ОШ „Вук Караџић“ и Прву београдску гимназију и Архитектонски факултет у Београду. Запослен је у приватном предузећу за пројектовање и изградњу на послу одговорног пројектанта и извођача грађевинских радова. Тренирао је ватерполо у ВК „25. мај“ и „Црвена Звезда“, одиграо једну сезону сениорске Српске лиге у ватерполу (трећи ранг такмичења) за ВК „Стари град“.

У ТВ квизовима почео сам да учествујем 2012. освајањем 2. циклуса квиза „Пут око света“. Два пута сам успешно учествовао у квизу „Потера“ (1. и 6. сезона) и освојио 95. циклус „ТВ Слагалице“ 2016. године - рекао је Бојан који је на квиз такмичењима у организацији Српске квиз асоцијације био победник на првенству Србије 2016. и 2017, другопласирани 2018. и 2019, трећепласирани 2013. На светским првенствима у квизингу највећи успех је 95. место 2017. године. Бојан је ожењен, има двоје деце Нађу и Уроша.

TBM

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести