Излечене пацијенте пуштају кући уз хитове Битлса и Полис

У њујоркшој болници Монтефјоре, али и неким другим, излечене пацијенте испраћају кући уз музику Битлса, нумере из филма Роки, U2 ...
e
Фото: Pixabay.com

Марк Шварц свакдоневно се питао зашто повремено у неодређено време доба дана чује Битлсе.

Пацијент Марк Шварц свакдоневно се питао зашто повремено у неодређено време доба дана чује Битлсе.

"Нисам могао да разумем, повремено током дана изненaда би се сваки пут у друго време, болницом заорила песма. Сваки дан сам се питао због чега и зашто ", рекао је Шварц стар 54 године.

И када је коначно дошло време да Шварц крене кући зачуо је Битлсе и "Here Comes the Sun", како се ори болницом, болничким ходницима ....Овај пута било је то због њега - оздравио је.

Химне попут те, или "Every Breath you Take", "Eye of the Tiger", нумере из "Рокија" постале су болничке химне широм Њујорка којима болничко особље прославља сваку победу у борби против коронавируса.

Многи су како пише Њујорк Тајмс одабрали Битлсе и „Долази сунце“ због асоцијације на срећу и налажење радости у тешким временима.

Када се пуштају ове и друге песме, то није само у част пацијента који је победио коронавирус вецћ то је и химна за афирмацију напора сваког медицинског професионалца.

Дуги значај болничких химни је тај што медицинско особља током дугих и тешких смена има неколико позитивних тренутака који им помажу да добију енергију и спасу још један живот .

Неке болнице праве и славље за сваког пацијента кога скину са респиратора, а тако је не само у Њуорку већ и у Канади, где сестре и лекари имају свој плес дуж дугачкх болничких ходника. Слично је и у појединим болницама у Турској....

У неким болницама у Њујорку музика почиње много пре отпуштања. На пример, у болници Ленокс Хил на Менхетну медицинске сестре захтевају "Долази сунце" чим се пацијент уклони са респиратора и сам успшно почиње да дише.

И ту је можда, како додаје НТ прави хит управо онај од Полис "Every Breath you Take", а другима је опет разлог за мало музичко славље и када пацијент изађе из интензивне неге.

Девјитд Роy, доктор Марка Шварца каже да мисли да су болничке химне само звук наде, начин да подигну морал и наставие даље.

И управо међу тим болничким хитовима који дижу морал је и песма симболична за Њујорчане од Џеј Зија "Empire State of Mind". У Медицинском центру у Бруклину на листи је и U2 "Beautuful Day".

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести