Јутјубу прети казна и до 200 милиона долара

ЊУЈОРК: Јутјуб ће морати да плати нагодбу од 150 до 200 милиона долара због оптужби да је кршио права приватности деце јер је њихове податке прикупљао у сврху бољег циљања маркетиншких кампања, известили су амерички медији, а преноси Вечерњи лист.
jutjub
Фото: Tanjug (AP Photo/Patrick Semansky, File)

Ако нагодбу у спору који је повела америчка Савезна трговинска комисија против власника Јутјуба, компаније Гугл, одобри министарство правосуђа, она ће бити највеца досад у случају који се тиче приватности деце.

Притужбу су против Јутјуба поднеле групе активиста које се баве проблемима приватности тврдећи да је платформа за постављање видеоматеријала прекршила законе којима се штити приватност деце прикупљајући податке о својим корисницима млађим од 13 година, а да за то није добила дозволу њихових родитеља, преноси портал СЕЕбиз.

Службена објава о нагодби требало би да уследи овог месеца а уследила би као кулминација настојања америчких регулатора да докажу да Гугл недовољно штити децу од штетног садржаја и прикупљања података преко платформе Јутјуб.

Групе које су Гугл пријавиле сматрају да је, како је наведено, износ недопустиво мали с обзиром на величину и приходе те компаније.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести