Како одржати елан тимског рада и током рада на даљину

Pандемијa коронавируса поставила изазов бриге о психофизичком здрављу запослених и организацији пословне инфраструктуре за усклађено обављање посао са бројних локација
IT, rad na daljinu Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: ИТ, рад на даљину Фото: Дневник.рс/илустрација

БЕОГРАД:  Највећи изазови постављени пред послодавце услед пандемије коронавируса су брига о психофизичком здрављу запослених и организација пословне инфраструктуре, да се усклађено обавља посао са бројних локација, констатовао је магазин Harvard Business Review.

Добар пример организовања су домаће ИТ компаније које су се прилагодиле променама.

Домаћа Catena media истиче да су запослени у ИТ индустрији због природе посла навикнути на такозвани римоут рад или рад на даљину, али је далеко већи изазов био да се мотивишу цео тим да поред обављања регуларног посла наставе са истим еланом да комуницирају међусобно.

"За ИТ сектор, ово је била природнија ситуација него за оне који послују у другим сегментима, и иако је требало организовати велики број људи, одржати интеракцију међу колегама које константно комуницирају путем онлине канала и уобличити радне дане да макар мало личе на обављање посла из канцеларије дилема да уведемо режим рада на даљину није постојала ни у једном тренутку - здравље и безбедност нашег тима су на првом месту", каже Јелена Мрчарица из Catene.

Додаје да су они прва ИТ фирма у Србији која је увела рад од куће само три дана после регистровања првог случај коронавируса на територији Србије.

Фирма послује у Београду, Шведској, Британији, Италији, Америци, Јапану, Аустралији и на Малти, па су прво покренули интерну информативну страницу на којој колеге могу да пронађу актуелне информације о пандемији.

Мрчарица каже да се подстакли колеге и на заједничке активности које нису стриктно везане за посао па се ирганизујемо заједнички ручкови, часове јоге, фото изазови и квизови.

Директор Catena media Никола Теофиловић каже да се и у приступу дневном послу у овим условима показала иновативности ИТ индустирје.

"Сад већ размишљамо шта ће бити даље јер колико год била успешна ИТ индустрија није острво у глобалној економији, али може да послужи као пример на који начин се најбрже прилагодити ванредним ситуацијама у организацији пословања", каже он.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести