Камионџије 3: Два возача, мало јача, опет иза управљача

Последња клапа серије „Камионџије 3“ која се снима на Убу готово четири месеца пашће наредне седмице, а ново остварење настало према сценарију Гордана Михића, а у режији Филипа Чоловића премијерно ће бити приказано кроз 20 епизода на Првом програму Радио-телевизије Србије у децембру.
e
Фото: Гордан Јовић/РТС

„Два возача мало јача”, поново седе иза управљача, а кроз нове животне путеве „на кривини, у брзини, за еланом, за воланом” возиће нас Тихомир Станић и Ненад Јездић.

Животни путеви и старих и нових камионџија су, како каже редитељ Филип Чоловић слични, али ново време доноси нове околности и проблеме. У фокусу нове приче о камионџијама је мали, обичан човек, који пролази кроз перипетије разних девијација актуелних друштвених односа. Специфичан хумор, који произилази из тих ситуација, али и из јасно дефинисаних карактера, чини специфичан жанровски микс комедије ситуације и комедије карактера.

Редитељ у разговору за Дневников ТВ магазин наглашава да нова серија није ни римејк култне серије „Камионџије“, нити њен наставак. Истиче, пак, да схвата да је РТС-у било занимљиво да направи нешто што је на трагу пројекта који су радили пре пола века, посебно јер је аутор серије Михић. Разуме, додаје, да због тога и влада велико интересовање јавности за ову серију.

– Мада, снимање овакве серије је мач са две оштрице, јер не можемо да побегнемо од поређења, а када вас пореде са једном култном серијом, увек ћете изгубити – прича Чоловић. – Ми смо се трудили да направимо отклон. Тихомир Станић и Ненад Јездић играју нове ликове, који једину сличност са Пајом и Јаретом имају у томе да глуме два лика са потпуно различитим карактерима. Све је другачије, осим наравно тог духа Гордана Михића, који смо желели да сачувамо, посебно ту црту његово црног таласа.

Фото: Гордан Јовић/РТС

Редитељ признаје да су главни глумци превазишли очекивања пре самог снимања, а како каже, није им било лако да превазиђу терет који носе улоге у којима су се нашли. Чоловић додаје да га је изненадило то што прича о преживљавању малог човека функционише и данас. Истиче да је то прича о два човека различитог карактера, образовања, које у нормалним околчностима ништа не би могло да споји.

– Са друге стране, још интересантније је уствари да се поглед на „Камионџије“ променио. Паја и Јаре су били хероји оног социјалистичког друштва, наши Баја и Жића нису хероји у том смислу, јер се систем променио, они су у капитализму сада аутсајдери. Људи који се једва пробијају кроз живот, једва могу да зараде – прича нам редитељ нове серије.

Како сазнајемо, кроз серију ће нас водити једно од Жићине деце, па ће епизоде, како сматра Чоловић, бити пријемчиве и млађој популацији, а старији ће осетити атмосферу старих „Камионџија”. Нова серија почиње случајним сусретом Жиће, бившег шофера, а потом библиотекара у малој сеоској школи у околини Уба, и Баје, возача аутобуса у градском саобраћајном предузећу у Убу. Тај сусрет ће у потпуности изменити њихове животе. Пошто су обојица остали без посла, они су, гледајући репризу серије „Камионџије“ са популарним Чкаљом и Павлом Вујсићем, који су играли Јарета и Пају, одлучили да купе камион и оснују фирму за превоз робе.

У улози Жиће гледаћемо глумца Тихомира Станића који за наш лист каже да је одавно укључен у цео пројекат, а да се у главној улози нашао када су неке колеге одбиле да играју у тој серији. Додаје да му је, после свега што је у каријери играо, ова улога била изазов. Наглашава да ће ово бити права породична серија коју ће сви моћи да гледају, а која, како каже, недостаје домаћој публици. Додаје да у серији нема псовки, што се, сматра, одавно није десило. Наглашава и да серија носи дозу носталгије и одговорности према некадашњим временима.

– Не могу да судим унапред о томе како ће серија код публике да прође, али сам задовољан веома и чини ми се да смо изградили један аутентичан свет са некако колективном носталгијом према тој оригиналној серији „Камионџије“, а без оптерећења и без потребе да то имитирамо, досегнемо, реферирамо на њу – каже Станић и додаје да ипак имају неку врсту одговорности. – Ја сам одрастао уз ту серију, био сам дечак када се емитовала и јако сам је добро упамтио. Носим та сећања и на стил игре, поглед на свет. Мислим да ће и наша серија имати нешто од наивности и чистоте коју је друштво неговало раније.

У серији учествује више од 150 глумаца. Осим Тихомира Станића, у главној улози гледаћемо и Бају, којег игра Ненад Јездић. У бројној глумачкој екипи, између осталих, су и Бранислав Зеремски, Наташа Марковић, Данина Јефтић, Паулина Манов, Ива Илинчић и други. Серија настаје у продукцији РТС-а и Телекома Србије, а извршни продуцент је Нира Про.

Музика ће бити препознатљива

Редитељ Филип Чоловић открива да су аутори серије задржали стару препознатљиву музичку шпицу која најављује нове епизоде „Камионџија”. Стихове „Камион шестотон, јури као авион” уводне нумере ће овога пута, како истиче, у новом аранжману певати Тихомир Станић и Ненад Јездић.

– Музика ће бити битан део и новог серијала. Влада Петричевић је направио сјајну музику, верујем да ће бити препознатљива свакако, не бих много више откривао о самим сонговима сада – истиче Чоловић за Дневников ТВ магазин.

Владимир Бијелић

Ja sam
13.09.2020 • 13:36
Od svih mogucih serija i filmova nasli su da kopiraju nesto toliko jedinstveno i nesto sto nikako nije trebalo dirati...mislim da je ogroman promasaj, pa kako god da ispadne!!!
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести