Мања смртност од ковид-19 можда и због мутације вируса

МОСКВА: Смањење смртности од ковид-19 у Европи може бити повезана, између осталог, са мутацијама у геному вируса, изјавио је данас професор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију руског министарства здравства Гамалеја, Анатоли Алштејн.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

"Ова огромна разлика у смртности коју имамо, рецимо у Европи, где је током пролећног таласа била око 10-15 одсто, а сада примећујемо 0,5 одсто, мало је вероватно да је само због медицинских достигнућа. Мислим да су биолошке промене вируса овде такође значајне“, рекао је Алштајн за ТВ канал Русија-24.

Према руском научнику, мутације које се јављају у геному новог корона вируса „корисне су за људе“, и утичу на смањење смртности вируса. Међутим, Алштајн је казао да је позитивна динамика аспекта смртности у Европи повезана и са побољшаном здравственом заштитом, преноси ТАСС.

Број смртних случајева услед инфекције корона вирусом у западној Европи преко лета се смањио два до три пута, упркос расту укупног броја инфекција.

На пример, у Шпанији се удео умрлих у поређењу са бројем инфекција смањио двоструко - на 6,6 одсто уместо 12 одсто, преноси агенција.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести