ОМИЉЕНИ НАПИТАК НАШИХ СТАРИХ ПОМАЖЕ КОД УМИРИВАЊА Стари народни рецепт за сок од сушене липе за све генерације
Иако се липа бере само једном годишње, њени цветови остају са нама кроз целу годину – пажљиво осушени и сачувани за чајеве, купке и… све популарнији сок од сушене липе!
Уколико нисте стигли да направите сируп од свежих цветова док је липа мирисала крај пута, нема разлога за жаљење. Осушени цветови могу бити једнако ефикасни и мирисни, а сок који се од њих прави доноси неодољиву арому и благотворно делује на организам.
Састојци:
5 кашика сушених цветова липе (са брактејом)
3 литра воде
2 лимуна (исечена на кришке)
2 кг шећера
1 кесица лимунтуса (око 10 г)
Припрема:
У лонац сипајте хладну воду, додајте сушене цветове липе и лимун.
Додајте лимунтус, покријте и оставите да стоји 24 сата.
Након тога, процедите кроз газу или густо сито.
Додајте шећер и загревајте на умереној ватри док се шећер потпуно не отопи (не треба да кључа).
Улијте сируп у стерилисане флаше и чувајте на хладном и тамном месту.
Сок се по потреби разблажује са водом, а одличан је и са киселом водом уз листић нане или коцкицу леда.
Ублажава стрес и кашаљ
Липа је позната по свом умирујућем деловању – користи се код стреса, несанице, али и код прехладе и кашља. Сок од сушене липе не само да је здрав, већ и пружа природан, благ укус који вас увек може вратити у детињство.