Маурицијус: Океан на обалу избацио 17 угинулих делфина

Индијски океан је на обалу Маурицијуса избацио 17 угинулих делфина, месец дана након изливања нафте са насуканог јапанског брода, што је проузроковало велику еколошку катастрофу
mrtvi delfini
Фото: Tanjug -Cecile Dars, Observatoire Pelagis/CNRS/Universite de la Rochelle via AP)

АДИС АБЕБА: Индијски океан је на обалу Маурицијуса избацио 17 угинулих делфина, потврдили су званичници за Ројтерс. Несрећа се догодила месец дана након изливања нафте са насуканог јапанског брода, што је проузроковало велику еколошку катастрофу у овом подручју.

Из министарства рибарства саопштено је да су угинули делфини имали неколико рана и да се око њихових вилица налазила крв, али да није било трагова нафте. Они који су преживели, а којих је било око десет, изгледали су веома уморно и једва су пливали.

Угинули делфини пребачени су у "Албион", истраживачки центар за рибарство ради аутопсије.

Портпаролка групе за заштиту животне средине "Еко-Суд" са Маурицијуса позвала је на јавно објављивање резултата аутопсије. Она је такође изјавила да група жели да присуствује аутопсији како би боље разумела зашто су делфини угинули, али да још увек чека на одговор власти.

Јапански брод "М. В. Вакашио" насукао се на Маурицијусу 25. јула, а до изливања нафте дошло је око недељу дана касније.

Последице изливања нафте још увек не могу бити у потпуности сагледане, тврде научници, а ова еколошка катастрофа могла би да деценијама утиче на Маурицијус и његову економију зависну од туризма.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести