Мини серија „Породица“: Прича о почетку краја једне епохе  

Поводом 20 година од хапшења бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића од 29. марта на каналима Суперстар ТВ и Радио-телевизији Србије биће приказана мини-серија „Породица“ која прати последњих 48 сати заједничког живота чланова породице Милошевић.
w
Фото: Promo/Firefly Productions

Под опсадом полиције, новинара и демонстраната, породица Милошевић, њихови пријатељи и сарадници, налазе се у вили Мир на Дедињу, без икакве контроле над ситуацијом, а непредвидиве људске реакције почињу да излазе на површину. Пет епизода ће се емитовати сваког дана током следеће недеље. На каналу Суперстар ТВ гледаоци ће је пратити од 20 часова, док ће на РТС бити емитована 50 минута касније.

Редитељ и сценариста серије Борис Вулетић је на конференцији за медије уприличеној поводом премијере ове ТВ драме истакао да очекује различите коментаре на оно што су снимили, те да му је идеја пре свега била да проба да се обрати млађој генерацији која можда нема толико информација о догађају који је променио ток не тако давне историје. Вулетић је додао да верује да ће и актери данашње политичке сцене у земљи имати различита осећања према серији.

Фото: Promo/Firefly Productions

– Ми када смо правили ову серију нисмо имали идеју да некога вређамо или глорификујемо. Идеја је била да прикажемо једну ситуацију која је у сваком случају променила ток историје на овом нашем поднебљу. Мени се чини да на овом нашем поднебљу не постоји временска дистанца ни за шта. Из тог виђења ми смо у неком перманентном, условно речено, сукобу. Оно што јесте дистанца у односу на догађај из серије је чињеница да су се и после њега одвијале многе ствари и чини ми се да смо ипак као друштво у извесном смислу сазрели за ових 20 година и да је време и да је важно да се трагични догађаји из ближе прошлости сагледавају на неки начин што пре – истакао је Борис Вулетић.

Редитељ је објаснио и да је породица Слободана Милошевића на сваки начин утицала на све друге породице у Србији, али и региону, па је управо та идеја спроведена и у серији.

– Приказана је идеја о породици као једној архетипској заједници из које смо уствари црпели највише искуства. У тој ситуацији се један приватан лом, као и много пута раније, преноси на шири друштвени контекст и њихове одлуке поново на неки начин одређују судбину неких људи у том тренутку – рекао је Бојан Вулетић.  

Серија „Породица“ најављена је као драмска интерпретација стварних догађаја. Заснована је на до сада познатим чињеницама, аутентичним снимцима, јавно доступним информацијама и сведочењима оних који су били присутни. Поједини ликови су измишљени, а неке сцене резултат су претпоставке, креативне обраде и уметничке слободе.

У улози Слободана Милошевића иза аутентичне и добро скројене маске гледаћемо глумца Бориса Исаковића, који је говорећи на конференцији рекао да ову улогу сматра врло посебном и да ће она сигурно заувек заузимати посебно место у његовој каријери.

– Био сам пресрећан чим сам добио позив од Бојана да играм овај лик, ниједног тренутка се нисам размишљао да ли да прихватим улогу, зато што сам знао да ће максимално да ангажује све моје глумачке потенцијале – рекао је Борис Исаковић. – Чим сам сазнао да ћемо радити серију морао сам да утврдим градиво, јер сам морао врло добро да зароним у то време. Нагледао сам се хиљаде снимака, говора, хашког суђења. Дошао сам до тога да сам чак и читао оптужнице. Ми глумци када радимо нешто морамо што што боље да се упознамо са човеком којег тумачимо. Наравно, имамо неке слике и општа сазнања. Сви смо и живели и преживели то време, ту власт, али сада из перспективе приласка улози заправо сам морао некако још много више да се приближим том човеку. Како споља, тако и изнутра.

Глумац је рекао да их је редитељ и сценариста серије на самом почетку снабдео материјалима које су користили као почетну истанцу за градњу ликова, а да је даље сам наставио истраживање лика и дела Слободана Милошевића.

– Много ми је помогла књига транскрипата тајно снимљених разговора Слободана Милошевића. То је чудан и дубок траг оставило у мени. Та књига ме приближила њему као човеку, ту су његови разговори са сином Марком, са ћерком, са разним тадашњим партијским функционерима. После сам чак пажљиво гледао поново прва хашка суђења, а у неким тренуцима сам  заустављао слику и трудио се да дубоко зароним у поглед тог човека јер сам још на студијама научио да су очи огледало душе. Такође, истражујући о њему открио сам црту неког хумора – казао је Борис Исаковић и додао да је рад на овој серији захтевао огромну одговорност.

– Не сећам се када сам имао прилику да овако нешто уопште радим и потребно је било са свих страна сажети све то некако у себе, јер сам сценарио је јасно говорио од самог почетка где ми треба да идемо. Наш задатак је био да играмо људе у специфичним околностима. Људи морају да схвате да је наш задатак да објективно сагледамо лик и ситуацију коју морамо да прикажемо. Сви ми који смо доживели догађаје из серије носимо ожиљке тог времена у својим душама и то је нешто што је на одређени начин за мене у неком смислу било и катарзично - да се обратим том Борису који је исто живео то време и да поново, обновивши сва та сећања, кроз једну улогу изразим своје мишљење о томе – закључио је глумац Борис Исаковић. 

Лик Мирјане Марковић у серији је оживела глумица Мирјана Карановић, која је на наше питање да ли је успела да по страни остави улогу супруге Слободане Милошевића у политичком животу деведесетих, рекла да градећи њен лик уопште није постављала свој приватан однос према тој жени.

– Трудила сам се да пронађем заједничке тачке између мене и ње. То радим и кад играм неки драмски лик из неког писаног дела. Ово је први пут било да сам оживљавала лик особе која је заиста постојала. Морала сам доста тога да се придржавам, пре свега чињеница, па нисам могла много тога да препустим креативној машти. Али, свеједно, морала сам у себи да пронађем њен унутрашњи свет, јер мислим да није довољно само да физички личимо – истакла је глумица Мирјана Карановић. – Читала сам то што је она писала, гледала сам разне видео записе, разговарала сам са редитељем и наравно пуно смо пробали. Од једне моје опште идеје тога ко је била Мира Марковић заправо сам је сагледала с друге стране.

Фото: Promo/Firefly Productions

Глумица је истакла да није било тешко да физички заличи на Мирјану Марковић јер, када је ставила перику на главу, сви у екипи су схватили да подсећа на њу, па нису морали много да је трансформишу. Ипак, додала је да јој је тежи задатак био да потрефи њен глас и начин говора, али и да дочара њену унутрашњост.  

– Ја сам је доживела као некога ко је задржавао своје емоције за себе. Градила је један бедем око себе у комуникацији са људима који су је на неки начин угрожавали или је она мислила да је угрожавају. Тешко ми је било да пронађем начин да прикажем како она разговара са таквим људима, како се брани и где су тачке на којима тај савршено изграђени заклон пуца – казала је Карановићева. – Овај лик је један од оних који је јако далеко од тога ко сам ја. Размишљала сам о томе шта нас две повезује и схватила сам да ни она ни ја не подносимо полтроне, улизице и да у обема постоји једна бескрајна потреба да будемо вољене и у центру нечијег живота. Мира се заправо грчевито борила за то да остане центар Слобиног живота без обзира на све те утицаје које је он трпео током та три дана да га убеде да се преда. Тако да сам ту пронашла врло снажну везу са њом.

Милошевићеву ћерку Марију у серији игра Тијана Марковић, Зоран Ђинђића тумачи Уликс Фехмиу, Војислава Коштуницу Светозар Цветковић, а Чедомира Јовановића Милан Марић. Радован Вујовић дочараће лик Владимира Бебу Поповића, Гордан Кичић Бранислава Ивковића, а Катарина Жутић Славицу Ђукић Дејановић. Серија је заједнички пројекат продукцијске куће Firefly и компаније Телеком Србија.

Жал за изгубљеним  

– Кад сам одгледала целу серију изгубила сам ту дистанцу и према том времену и према свему што нам се дешавало и само ме је преплавило једно страшно осећање туге за свим што је изгубљено. За свим тим изгубљеним животима због тога што смо ми као земља прошли кроз такве ужасне ствари. У то убрајам и тај догађај који је приказан у серији „Породица“ – рекла је глумица Мирјана Карановић, додавши да је када је одгледала серију схватила ову причу као трагедију. – Целог живота сам желела и жудела за тим да живим у једној земљи у којој људи треба да буду поносни на све. Ми јесмо такви. Све до деведесетих година имали смо пуно разлога да будемо поносни, а онда се све сурвало заједно са целом земљом у неки понор. То су биле године у којима смо сви изгубили, па чак и Мира и Слоба који су сматрали да су то биле најбоље године њихових живота, што стоји и као реченица у серији.  

  Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести