Младима у Француској бесплатни кондоми, односно, контрацепција

ПАРИЗ: У оквиру пројекта који је председник Француске Емануел Макрон назвао "малом револуцијом у превентивној здравственој заштити", младим Французима се нуде бесплатни кондоми, а свим Францускињама бесплатна хитна контрацепција, пренео је данас Си-Ен-Ен наводећи да је ће бесплатни кондоми бити доступни свим младим Французима до 26 година.
p
Фото: Youtube Printscreen

Нова здравствена стратегија, која има за циљ сузбијање ширења полно преносивих болести међу младим људима у Француској, а коју је председник Макрон најавио у децембру прошле године, ступила је на снагу првог дана 2023. године.

Ова мера је првобитно требало да се односи на младе од 18 до 26 година, али је касније проширена и на малолетнике.

Хитна контрацепција ćе од 1. јануара такође бити бесплатна за све жене и то без лекарског рецепта, наводи се у данашњем Твиту портпарола француске владе и бившег министра здравства Оливијеа Верана.

Францускињама млађим од 26 година је од 1. јануара 2022. године већ био омогућен бесплатан приступ контрацепцији, али само након консултација са лекарима и прописане медицинске процедуре.

Најновије, измењене мере усвојене су јер су здравствене установе процениле да је стопа полно преносивих болести у Француској порасла за око 30 одсто у 2020. и 2021. години, пренела је раније британска агенција Ројтерс.

           

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести