На “луди камен“ у ванредним околностима-само кумови и матичар

БЕОГРАД: Венчање у тренутним околностима могуће је обавити искључиво у службеним просторијама и уз присуство свега пет особа – уз младенце, предвиђени су они без којих се не може-матичар и кумови, односно сведоци, па је то вероватно разлог што је од увођења ванредног стања, интересовање за одлазак код матичара опало.
maticar-prsten
Фото: Dnevnik.rs

Тако је у периоду од 16. марта до 30. априла у Србији закључено 380 бракова, највише у Београду где су матичне службе обавиле преко 100 венчања.

Будућим младенцима, остављена је и могућност да сами процене да ли ће венчање одложити након окончања ванредног стања или ће га закључити сада, када је и заказано уз све мере предострожности.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић каже за Танјуг да је то министарство свим општинским и градским управама дало препоруке у складу са мера Владе Србије о спрецавању ширења КОВИД-19.

„Једна од инструкција односила се и на поступање матичара у новонасталим околностима приликом венчања", каже и објашњава да је Министарство 17. марта обавестило све матичне службе, односно начелнике општинских и градских управа, да се уз предузимање свих мера заштите , закључење брака обавља искључиво у салама за венчање општинских и градских управа, уз ограничење броја присутних на венчању“, објашњава Дражић.

Предвиђено је да на венчању може да буде само пет особа – младенци, два сведока и матичар, без остале родбине и пријатеља и уз поштовање свих мера везаних за заштиту од ширења вируса КОВИД-19.

Дражић истице да је од када је на снази ванредно стање, интересовање за закључење брака смањено.

Било је и отказивања, најчешће због тога што будући супружници желе да сачекају и венчају се након укидања ванредног стања.

У таквим ситуацијама, омогућено им је да у договору са матичарима резервишу други расположиви термин за закључење брака, наводи саговорница Танјуга.

Према речима матичара за подручује општине Звездара у Београду Немање Ђуровић, на територији те општине обавили су пет венчања у новонасталим околностима, односно од увођења ванредног стања.

Каже да нема пуно отказаних венчања, већ да се већина парова одлучила за то да помери термине.

„Приликом самог чина венчања обавезно је коришћење маски и рукавица и може присуствовати до пет људи са држањем одређеног размака међу њима“, објашњава Ђуровић.

Како каже, у наредном периоду ће пратити ситуацију и руководити се даљим препорукама надлежних.

„Очекујем да ће бити више венчања након укидања ванредносг стања јер ово је период кад их обично буде највише и сваком пару ћемо изаћи у сусрет и нећемо их отказивати, већ настојати да нађемо термине и обавимо сва заказана“, рекао је Ђуровић.

Истиче да је и поред поштовања свих мера, приликом размене бурми неопходно да се скину рукавице, а то да ли ће се новопечени младенци пољубити и тако честитати себи одлуку да стану „на луди камен“- њихов је избор.

Мај месец је већ годинама традиционало познат и по колективним венчањима у Београду која ће, по свему судећи, ове године изостати.

Немамо за сада прецизних информација за колективна венчања, али будући да су мере такве да је да предвиђају физичку дистанцу и ограничено присуство људи и на отвореном простору, очигледно је да то сада није могуће извести, каже Ђуровић.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести