Научници снимили како вирус Ковид-19 напада ћелију

БРАЗИЛИЈА: Стручњаци из бразилске фондације "Освалдо Круз" забележили су тренутак када вирус напада здраву ћелију, а током истраживања користили су снажан електронски микроскоп.
korona
Фото: pixabay.com

Научници из Бразила ово "снимање" су обавили током истраживања о начинима разможавања и ширења новог соја корона вируса, а микроскоп којим су ухватили моменат уласка вируса у ћелију увећава објекат посматрања два милиона пута.

За истраживање научници су користили ћелије зеленог афричког мајмуна, односно зеленог заморца како се још назива, који живи у Етиопији и Судану и који се често користи у научним студијама као замена за људску ћелију, навели су бразилски стручњаци, преноси "Блиц жена".

Они су тако забележили моменат када КОВИД- 19 покушава да зарази цитоплазму ћелије у којој је сачуван генетски материјал и тренутак саме заразе, а црне мрље на сликама осликавају САРС-КОВ- 2.

"Коришћени су вируси изоловани из узорака узетих из носа и грла зараженог пацијента", поручио је тим из Бразила, који је затим заражене ћелије допремио до лаборатије за посматрање под микроскопом.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести