Нова ТВ серија "Мочвара" премијерно пред публиком

БЕОГРАД: Пројекцијом прве епизоде ТВ серије "Мочвара" ауторског тандема Милена Марковић - Олег Новковић, екипа овог пројекта је премијерно представила нову крими причу у Комбанк Дворани.
oleg novkovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Серијал је имао светску премијеру на филмском фестивалу у Сарајеву, док је недавно прошао и селекцију за фестивал "Serial Killer " у Чешкој, како наводе из организације.

Главне и споредне улоге тумаче - Горан Богдан, Јана Бјелица, Марта Бјелица, Ана Франић, Нада Шаргин, Бојан Жировић, Вук Костић, Борис Исаковић, Светлана Бојковић, и многи други.

Телевизијску премијеру у Србији "Мочвара" ће имати 6. септембра на кабловском каналу "Суперстар ТВ" у власништву Телекома Србије, који је и ко-продуцент остварења уз компанију "Firefly" и извршну продукцију куће "Баш Челик" редитеља Срдана Голубовића и Јелене Митровић.

Након тога серија од 10 епизода ће се емитовати на РТС-у од 12. саептембра.

Прва пилот епизода је приказана одабраној публици и медијима, где се прича одвија у урбаном миљеу Новог Београда, у коме протагониста инспектор започиње истрагу бруталног убиства.

Галерија разних ликова који пролазе кроз живот помало изгубљеног јунака, а чија је прошлост са друге стране закона и који сада мора да се фокусира на решавање својих личних демона не би ли се сконцентрисао на посао решавања случаја пред собом.

Епизода садржи и неколико сурових, непријатних, аутентичних, животних сцена, из пера Милене Марковић, у режији њеног супруга Олега Новковића, који је заједно са њом и аутор серије.

Песник и драмски писац, Марковић сада дебитује као писац једне ТВ серије, на чијем је сценарију годинама радила са многим изменама.

Ја сам школовани сценариста, што значи да сам научена да се бавим жанровским делима, а мој омиљени жанр у литератури и филму био је одувек филм ноар или детективски трилер, објашњава ауторка, и додаје да је сама одлучила да креира причу у том кључу, када јој је редитељ обавестио да ће радити серију.

Тако је свим својим расположивим снагама створила причу о једном романтичном анти-хероју који док трага за чудовиштима, а и сам се налази на ивици да постане један од њих.

Режисер Олег Новковић први пут такође ради једну ТВ серију, а публика га зна из уметничких филмова "Кажи зашто ме остави", "Нормални људи", "Бели, бели свет", "Сутра ујутру", "Отаџбина", где последње пројекте потписује са истим писцем.

Велики ми је изазов и задовољство да радим нешто сасвим другачије и тенденција је у свету да се криминалистичке приче са великог екрана пребацују на телевизијске серије, што на неки начин личи на један мамутски филм од 10, 12, или 15 епизода, анализира Новковић и додаје да је једва чекао овакву прилику, да је посао био огроман, али да има и велико задовољство након свега.

Централни лик је у рукама хрватског глумца Горана Богдана, који се увелико одомаћио у филмовима и серијама у Србији, пре свега награђена филмска драма "Отац" Срдана Голубовића, серије "Вере и завере", "Били смо прваци света", "Сенке над Балканом", а тренутно снима и серију "Време зла" према делу Добрице Ћосића, у продукцији глумца Горана Шушљика.

Мој инспектор Никола Крсмановић је доста тежак, као човек и тај карактер смо стварали сви заједно, Олег, Милена и ја, честим разговорима и код њих кући, и на крају сам се и заљубио у тај лик, након чега сам јако срећан, надахнуто прича Богдан и не крије задовољство што су се сада вратили у биоскопе након пандемије, за почетак пројекцијом "Мочваре".

Најмлађа из глумачке екипе је Јана Бјелица у једној од водећих улога, која наводи да јој је пуно значило да научи све од искуснијих колега, а наглашава да су пробе за снимање биле веома темељне, иако се лично никада није осећала довољно спремном.

Ана Франић се враћа у глумачки свет Србије након што је неко време радила и живела у Хрватској и осим у "Мочвари" публика ће је гледати и у филму "Име народа", чија ће премијера бити на Фестивалу европског филма на Палићу 12. септембра.

Овде тумачи једну анти-хероину која је можда повезана са тешким злочином, јер је познавала жртву из мрачног миљеа.

Највеће задовољство ми је заправо да коначно после толико година радим с Олегом и Миленом, да сарађујем са овом екипом и да учествујем у нечему што бих и сама волела да гледам на малим екранима, искрена је Франић и додаје да је њена улога веома „масно“ написана, изузетно добро, да и на малом простору представља велики изазов за глумца.

Марта Бјелица је једина из целог глумачког тима која је већ радила са редитељем и сценаристкињом на филму "Отаџбина", а овде тумачи супругу главног лика Николе.

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Веома је удобно и дивно када имам пред собом људе који су довољно инспиративни, а поред тога их поштујем и волим, онда је уживање радити, узбуђено прича Бјелица и признаје да је све било јако интензивно, те да није било лако створити читав један брачни однос у кратком периоду на екрану.

Остаје још само да се провери пулс и утисак публике, чим серија крене са емитовањем у недељу, 6. септембра на Суперстар ТВ каналу, а одмах затим и на РТС 1.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести