Обамини мемоари: Путин је као жилави, паметни шеф

ВАШИНГТОН: У мемоарима који ће бити објављени следеће недеље бивши амерички председник Барак Обама оценио је да су поделе у америчком друштву толико дубоке да одлазак Доналда Трампа са власти неће бити довољан да се оне превазиђу.
е
Фото: Youtube Printscreen

У првом тому мемоара "Обећана земља" који излази у уторак Обама се осврће на четири године Трампове владавине.

"Можда оно што највише забрињава је то што се чини да је наша демократија на ивици кризе. То је криза усидрена у сукобу између две визије - онога што је Америка и каква треба да буде", навео је Обама, према одломку до којег је дошао Си-Ен-Ен.

Бивши председник је поздравио изборну победу Џоа Бајдена, демократског кандидата којег је од почетка подржавао, али је нагласио да не треба имати превелика очекивања од периода који долази "након Трампа".

"Знам да избори неће решити проблем. Наше поделе су дубоке, изазови су огромни", навео је Обама, али ипак изразио наду у добру будућност уз "напоран рад, одлучност и добру дозу маште".

У дуго очекиваним мемоарима Обама прати своју политичку каријеру од раних дана до краја свог првог мандата. Књига укључује размишљања о његовом животу, али и мишљења о неким од најистакнутијих имена у светској политици.

На пример, рекао је да га је руски председник Владимир Путин подсетио на жилаве, паметне шефове који су некада управљали политичком машином у Чикагу, иако је написао да је "физички био неимпресиван". За бившег француског председника Николаса Саркозија рекао је да био "испршених груди попут борбеног петла".

Обама је повремено имао већу оцену одобравања међу Французима од Саркозија, а добрим односима није помогло ни то што је тадашња франуска прва дама Карла Бруни у биографији написала да јој се Мишел Обама поверила да је живот у Белој кући "прави пакао".

Обама открива и колико му је било досадно на састанку са бившим кинеским председником Ху Ђинтаом. На састанку је Ху читао из гомиле припремљених папира, толико монотоних да је Обама сматрао да би обојица уштедела време да су једноставно "разменили папире и прочитали их у слободно време“.

Обамина помињања Трампа долазе кроз призму Трампове критике, укључујући ширење лажи да Обама није рођен у Сједињеним Државама.

Обама каже да је Трампово размишљање првобитно видео као шалу, али онда је схватио да је то део покушаја Републиканске странке да "удари" на стрепњу белих Американаца због првог црног председника.

"У том смислу, није било велике разлике између Трампа и републиканских конгресних лидера. И они су схватили да није важно да ли је истина оно што су рекли. Једина разлика између њих је била Трампов недостатак инхибиција", закључио је бивши председник.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести