Одломио се велики комад леда на Гренланду

ЛОНДОН: Велики комад леда одломио се од највећег преосталог леденог подручја на Арктику, на североистоку Гренланда.
grenland piksabej
Фото: pixabay.com

Одломљени део покрива око 110 квадратних километара, а сателитски снимци показују да се разбио на много ситних комада, преноси Би-Би-Си.

Ледене плоче отапају се и распадају забрињавајућим темпом, а климатолози упозоравају да ће то с временом изазвати катастрофални пораст нивоа мора.

У недавном истраживању научници претпостављају да ће Гренланд и Антарктик постати део најгорег климатског сценарија ако ледене плоче наставе да се топе том брзином због чега ће обалске заједнице са милионима становника бити најугроженије.

У истраживању које је објављено у научном часопису "Nature Climate Change“, научници су упоредили сателитске снимке отапања леда користећи податке климатског модела објављеног у извештају Међувладиног панела о климатским променама из 2015. године.

Атмосфера у овом региону се од 1980. године загрејала за око 3 степена. А 2019. и 2020. године забележене су рекордне летње температуре, рекла је научница Џени Тартон.

Аутори истраживања открили су да се на Гренланду и Антарктику између 1990. и 2017. године отопило 6,4 милијарди тона леда због чега се светски ниво мора подигао за 1,8 сантиметара.

Стопа отапања леда није остала константна, убрзава се посљедњих неколико година, а оно што посебно забрињава јесте да се само између 2007. и 2017. године ниво мора подигао за 1,2 сантиметара.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести