окоТВоко: Они дани побркани

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је недавно препоруку маркетиншким агенцијама у Србији да, када креирају рекламни садржај, воде рачуна о томе да не заговарају или подржавају предрасуде и стереотипе, а посебно не да се тим садржајима вређа достојанство појединаца или друштвених група због њиховог личног својства.
Ivana radoicic Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у саопштењу, кроз притужбе и праксу повереника уочено је да су поједине рекламе подржавале обрасце понашања који су засновани на идеји о подређености и надређености полова, а нису ретке ни рекламе којима се подржавају и подстичу стереотипи према старијима.

Ово је посебно уочљиво на специјализованим каналима, који се још увек традиционално деле на “мушке” и “женске”. Тако се на спортским каналима рекламирају кладионице и средства за потенцију, а на оним посвећеним лепоти и романтичним серијама – средства за хигијену и полуготова храна. Грицкалице су најчешће резервисане за потомство, а жене, чак и ако се појаве у „мушким“ рекламама, имају подређену улогу, с изразито сексуалним алузијама, или су ту просто као украс, на колима, рецимо, за којим је мушкарац, и то у оделу. И наравно, менструација је ружна реч, па за њу постоји фраза „они дани“, иако су за већину грађана Србије „они дани“ резервисани за период кад добију плату. Добро, то се мери сатима, али ипак.

С друге стране, у рекламама у којима су жене у главној, домаћичкој улози, мушкарци су приказани као неспособни крпу да држе, трапави и генерално глупи за прање веша и судова. Деца су ту у улози статиста, најчешће чекају да им мајка обрише колено или сипа супу. Ако су тинејџери, обавезно скачу или пију газирана пића. И имају слушалице на ушима. Добро, то није стереотип, стварно их сви носе.

Зато сениори имају сетове реклама посвећене вештачким зубима, реуми, артритису и разним врстама бољки, а кад све цапне, ту су пелене, али и шах на клупи. Козметичке препарате за негу зреле коже рекламирају тинејџерке, а менструална крв је плава. И стално сија сунце и сви су насмејани.

Али...

Да дувају неки нови ветрови, показале су нам рекламе трговинског ланца „Лидл“. За почетак, разбијањем стереотипа о подели света на мушки и женски. У њиховим рекламама каталога мушкарац вози дечја колица и пелене, а жена држи бушилице, абрихтере и шпахтле за глетовање. Но, ту се није завршило ово разбијање митова: нов каталог Лидл је пре неки дан представио рекламирајући одељак гардеробе, а у главној улози нашла се млада девојке нестандардне, неманекенске грађе. Тако је Лидл показао да има слуха за своје купце на разне начине, али и да, поред тога што прати тренд разбијања родних и стереотипа везаних за године, интересовања и физички изглед, има и артикле који би купци волели и могли да купе баш код њих: веће бројеве панталона или ципела за девојке и младиће, на пример. Или џезве за леворуке, или розе мајице за дечаке.

Маркетиншки магови, време је да почнете да пратите моду и бакице обучете у фармерке, креме да рекламирају вршњакиње с бројем година које и пишу на бочицама, а крем супе могу да спремају и мушкарци.

Кладионице не морају да се рекламирају, да се ја питам. Баш као што се не рекламира ни алкохол. Али, то је нека друга тема.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести