окоТВоко: Замрачење сунца и пад у скептичку јаму

НОВИ САД: Регулаторно тело за електронске медије решило је да у нову телевизијску сезону, која традиционално почиње половином септембра, уђе на велика врата, бацајући саопштења као Перун муње у летње вече.
Ivana radoicic Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Искрени да будемо, реакције на прозивке уместо посла за који су задужени и плаћени, и нису неки посао, мада би професори српског језика саопштења поприлично ишарали чувеном црвеном хемијском, а оправдања да су писана у жару борбе за праведнији свет, бацили у сКЕПТИЧКУ јаму, да се послужим стилом аутора последњег у низу саопштења, овога пута упућеном колегама из "Политике".

На шта се тачно жали Савет РЕМ-а? У саопштењу-реакцији на писање "Политике" о разлозима за бојкот избора, у којем се спомиње и РЕМ, чланови Савета поручили су да су "тело које сме да се меша у изборе, уређивање, садржај извештаја, емисија, прилога... " Чланови Савета истакли су између осталог, да ће прича о РЕМ-овом нераду,остати "забележена као једна од највећих превара, попут оне из '99. године када су медији плашили људе замрачењем сунца, и терали их да се затворе у куће, јер ће свашта да им се деси. "

Сад, да ли су чланови Савета РЕМ-а астрономи, астронаути или астролози, или пак планете и сателити, није нам познато, али се из написаног може подоста наслутити. Рецимо, да се бежало са часова српског језика, јер "замрачење" није исто што и "помрачење". Но, кад се склоне јадиковке на дневнополитичке теме, остаје главни камен спотицања између медија и РЕМ-а, а то су непропорционалности између учинка и зараде, да се изразимо економски.

Чланови Савета побунили су се на констатацију да сајт показује да су резултати рада танки, а примања, обрнуто пропорционална, односно велика. Наравно, питање новчаних накнада за рад није потегнуто, иако већ и врапци на грани знају да су им коверте поприлично дебеле, а у Финансијском плану за 2019. годину лепо пише да је планирано повећање броја запослених за једног, као и раст плата за пет процентних поена. Кад знамо да су РЕМ-ове коверте далеко дебље од просечних ЛД коверти у Србији, није тешко погодити зашто РЕМ-овци саопштењима покушавају да угасе ватру.

Но, проблем не лежи у новцу који добијају за свој посао, већ у начину на који га обављају, а који од почетка трпи оправдане критике. Јер, када се зна да су главни приходи Регулаторног тела за електронске медије они који потичу од ТВ претплате, а да је планирано озбиљно повећање прихода управо у овој ставки, јасно је да регулаторна функција овог тела највише зависи од задовољства њиховог главног корисника и финансијера - просечног српског гледаоца.

А он је незадовољан стањем у медијима, бескрајним репризама домаћих серија, слабо заступљеним домаћим спортским програмом, непостојећим дечијим, научним и образовним програмом, загушен ријалити шоу програмима, згрожен одсуством мере и укуса, али и недостатком адекватне реакције РЕМ-а који има надлежности и обавезу да санкционише свако кршење закона који се тичу емитовања медијског садржаја. У том смислу тромесечно ревносно лупање пацки на испружене дланове телевизија с националном фреквенцијом које крше Закон о оглашавању делује као вађење воде из бушног чамца уз помоћ кашике за ципеле. А то опште урушавање културе јавног говорења и гледање кроз прсте на скандалозне сцене у ријалити програмима основни је проблем који истичу сва медијска удружења, али и све бројнији гледаоци, тражећи да се за новац који издвајају - а показало се да издвајају много - понуди садржај из којег ће имати шта да науче, а да нису лекције из укинутог Сексуалног васпитања.

Али, шта очекивати од људи који су у стању да званично саопштење украсе фразама попут украшавања "соц-реалистичким тезама", погрешно сложеницу претварајући у полусложеницу, или да "закон" у истој реченици напишу једном великим, а други пут малим словом? Да знају како се гради футур? Хајдете, молим вас, кога брига да ли је правилно "доћиће", као што у саопштењу пише, или оно професорско  "доћи ће". Па како веровати професорима кад знате колике су им плате?

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести