Помрачење Сунца у Србији после 21 године

БЕОГРАД: После 21 године, у Србији је јутрос поново дошло до "помрачења Сунца", које се назива прстенастим помрачењем у није шкодљиво уколико се посматра уз коришћење заштите.
a
Фото: pixabay.com

Програмски директор истраживачке станице Петница Никола Божић је, најављујући данашње помрачење за Блиц рекао да није опасно и да је реч о прстенастом помрачењу, што значи да, како је објаснио, диск Месеца није довољан да заклони целу површину Сунца, већ само његов централни део, док около остаје видљив прстен наше звезде.

"Становници Србије овог пута неће моћи да уживају у феномену прстенастог помрачења, јер се налазе на самој ивици сенке на површини Земље", рекао је Божић.

Иначе, последње помрачење Сунца које је било видљиво из Србије пре 21 годину догодило се два месеца након окончања НАТО бомбардовања и било је тотално, а Божић каже да грађани Србије не треба да буду уплашени као пре 21 године с обзиром да помрачење Сунца не може да угрози здравље, ако се посматра уз адекватну заштиту.

Он је подсетио да су 1999. године, уочи тоталног помрачења Сунца, део тадашњих медија, али и поједине релевантне институције, јавности давале нетачна упозорења и данима грађане упозоравале да остану у својим "замраченим" домовима због "по здравље опасног помрачења".

Овог пута помрачење је требало да буде најуочљивије на југу земље, у Нишу али, "оловни" облаци, који су се нагомилали на небу затворили су поглед ка Сунцу свима који су желели да посматрају овај природни феномен.

Помрачење Сунца настаје када се Земља, Месец и Сунце поређају у истој равни и тим редоследом.

 

tomi
21.06.2020 • 19:42
u srbiji je pomracenje sunca od 2012.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести