Протести "Петком за будућност": Климатска криза и даје траје

БРИСЕЛ: Предвођени шведском активисткињом Гретом Тунберг, млади борци за заштиту животне средине окупили су се на протестима широм света на више локација.
Protesti "Petkom za budućnost" Foto: Janerik Henriksson/TT News Agency via AP
Фото: Протести "Петком за будућност" Фото: Janerik Henriksson/TT News Agency via AP

Демонстранти захтевају предузимање хитних мера за заустављање катастрофалних климатских промена, а ово је њихова прва глобална акција од почетка пандемије.

Тунбергова и чланови њене групе "Петком за будућност" окупили су се у Стокхолму испред зграде парламента носећи транспаренте с упозорењима да због негирања проблема клима “умире”.

“Климатску кризу морамо третирати као кризу. То је једноставно тако. Климатска криза никада није била третирана као криза и ако је не третирамо на тај начин, нећемо бити у могућности да је, како се то каже, ''решимо“, рекла је Грета Тунберг новинарима.

Позната шведска активистиња је на Твитеру у четвртак написала да ће се демонстранти "вратити следеће недеље, следећег месеца и следеће године, колико год буде требало", преноси агенција Ројтерс.

Организатори протеста су истакли да политичари желе да подсете на чињеницу да, у тренутку у којем је читав свет фокусиран на пандемију ЦОВИД-19, климатска криза и даје траје.

Демонстрације су планиране на висе од 3.100 локација, а отпочеће у Аустралији, Јапану и на Фиџију.

Како су због пандемије уведена ограничења на број учесника скупова, највећи део активности бораца за заштитну животне средине одвија се преко интернета.

Хиљаде студената у Аустралији узело је учешћа у око 500 мањих скупова и онлајн протеста.

Демонстранти захтевају инвестиције у области обновљивих извора енергије и супротстављају се финансирању пројеката повезаних са емисијом штетних гасова.

Организатори су рекли да су очекују да ће излазност бити далеко мања од глобалних демонстрација због климатских промена одржаних пре годину дана, када је више од шест милиона људи изашло на улице.

Учесници су замољени да поставе слике на друштвеним мрежама и придруже се 24-часовном глобалном позиву на платформи Зоом - иако су масовна окупљања одржана у многим земљама.

У Берлину се, према саопштенњу полиције, окупило 10.000 људи који су се бициклима довезли до Брандербуршке капије, потом сели на земљу с маскама на лицу, држећи физичку дистанцу и извикивали: “Штрајк у школама, на универзитетима и компанијама. То је наш одговор на вашу политику”.

Активисти који су желели да укажу на проблем који настаје због климатских промена, окупили су се и у Кенији, Уганди, Белгији, Колумбији, Аустралији, на Филипинима…

У фокусу демонстација које ће се одржавати петком биће пружање солидарности са најтеже погођеним регионима и људима који у њима живе.

Реч је о областима који су у најмањој могућој мери допринели емисији штетних гасова, а које су први на удару разарајућих појава које су настале као последица климатских промена, као што су поплаве, пораст нивоа мора и најезда скакаваца.

 

 

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести