Шојбле: Климатске промене ће захтевати жртвовање Немаца

БЕРЛИН: Немци ће морати да промене свој начин живота, тако што ће смањити путовања и плаћати реалну цену да би се изборили са проблемом климатских промена, изјавио је данас председник немачког парламента Волфганг Шојбле.
Volfganag Šojble  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Конзервативац Шојбле, познат по томе што је као министар финансија током дужничке кризе еврозоне позивао сиромашније јужне чланице блока на штедњу и фискалну дисциплину, рекао је у божићном интервјуу за лист "Ноје ознабрикер цајтунг" да ће климатске промене од Немаца захтевати жртвовање, преноси Ројтерс.

"Мораћемо да променимо свој стил живота. Свакако је велико задовољство одлетети на Малдиве или посетити Венецију. Али у будућности ћемо морати да се препуштамо таквим задовољствима знатно умереније", навео је Шојбле.

Немачки пакет мера за заштиту климе, који је договорен раније ове године, предвиђа оштро смањење емисије угљен-диоксида током наредних деценија, као и улагања у железницу, у енергетски ефикасне стамбене објекте и електрична возила.

Шојбле је, међутим, нагласио да ће, упркос настојањима да се овим пакетом мера минимизирају директни трошкови потрошача, сви Немци платити цену ових промена.

"Савладали смо далеко веће изазове у историји. Али, било би погрешно представити климатски пакет као чин великодушности - заштита климе није бесплатна", поручио је он.

Грејање и гориво ће постати знатно скупљи, чак и ако ће ниже цене струје и јефтиније карте за железницу делимично надокнадити то повећање, објаснио је Шојбле.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести