Русија: Пуштање последње групе белуга китова на слободу

МОСКВА:  Последња група од 50 белуга китова, који су били смештени у Средњи залив Приморског региона, биће пуштени на слободу 30. и 31. октобра, изјавио је данас Дмитриј Лисицин, председник Службе за животну средину Сахалина.
Beluga kit Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

На састанку научника из руског Института за истраживање рибарства и океанографију 24. октобра одлучено је да преосталих 50 белуга буде ослобођено због олуја које се приближавају, али датум тада није био одређен, преноси Тасс.

Група Ослободимо руске китове скренула је пажњу на проблем белуга, наводећи да би севернокорејски криволовци који лове рибу у том делу Јапанског мора могли да представљају претњу морским сисарима.Према речима Лисицина, та организација је затражила дозволу да надгледа пуштање белуга на слободу, али је Служба за животну средину одговорила да на броду нема места за још једног експерта.

Стручњаци за заштиту животне средине то одбијање виде као знак за узбуну.У Средњем заливу Приморског региона 90 белуга и 11 орки, ухваћених у Кини ради препродаје, чувано је од 2018. године, али су се касније три белуге и једна орка изгубили.

Према речима истражитеља, током хватања сисара дошло је до кршења прописа и покренут је кривични поступак.

У јуну је почео постепени транспорт сисара на север Кабаровске области како би они у групама били пуштени назад у дивљину.

 

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести