Спутњик ствара дугорочни имунитет код 90% вакцинисаних?

БУЕНОС АЈРЕС Истраживања у Аргентинском државном савету за научна и технолошка питања су показала да се након вакцинисања Спутњиком В код 90 одсто људи ствара дугорочни имунитет, саопштио је Руски директни инвестициони фонд (РДИФ) цитирајући извештај објављен у "Ла Насиону".
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

"Нова аргентинска студија показује да се ћелијски имунитет, који обезбеђује дугорочну заштиту против ковида-19, формира код 90 одсто вакцинисаних након имунизације Спутњиком", навео је РДИФ, а пренео ТАСС.

Министар здравља провинције Буенос Ајрес Данијел Голан за "Ла Насион" је рекао да када Т-ћелије поново сретну вирус, брзо стварају антитела и "ћелије убице" које уништавају вирус.

"Значајан одговор Т-ћелија показује да заштита остаје дуже време. Остају меморијски лимфоцити који бележе корона вирус и памте га", изјавио је

До данас, Спутњик В је одобрен за употребу у 67 земаља, у којима живи 3,5 милијарди људи.

ТАСС закључује да подаци који су прикупљени из неколико земаља, укључујући и Србију, Бахреин, Мађарску, Мексико и друге, показују да је Спутњик једна од најбезбеднијих и најефикаснијих вакцина против корона вируса.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести