ШТА ГОД ПОЖЕЛИШ УРАДИ, ЈЕР ДУГА ЈЕ НОЋ! Филип Балош открио све детаље о свом учешћу на „Песми за Евровизију”, па признао: „СРБИЈА БИ БИЛА ПОНОСНА да је ја представљам”

Млади новосадски кантаутор Филип Балош, који је прошле године стекао огромне симпатије евровизијских фанова учешћем на „Песми за Евровизију”, на којој је важио за једног од највећих фаворита, враћа се на тај фестивал, овога пута спреман на победу.
1
Фото: Лука Пекић и РТС/Промо

Сада учествује с песмом „Дуга је ноћ”, која је, како је за „Дневник” открио, „с исте планете” и на трагу прошлогодишег хита „Нови план, други сан” и поново пред публику ставља друштвено-ангажовану поруку. Чућемо је премијерно, 25. јануара, када ће све песме и бити објављене на звавничном РТС-овом Јутјуб каналу.

– Овога пута кроз песму коментаришем љубав и површне односе, како љубавне тако и сексуалне, и, генерално, неко одсуство интиме у нашим генерацијама. Коментаришем људе који нас окружују, медије који нам пуне главу свим и свачим, то како престајемо да имамо неко наше мишљење, како не радимо оно што заиста желимо, него сви јуримо неке циљеве, а не оно што нас заиста испуњава. И тражим промену. Дуга је ноћ... има времена за све, шта год пожелиш уради, али дуга је ноћ – прича нам Филип Балош.

Песма почиње речима: „Искључи мисли у глави”. То је мантра кроз целу песму. Желим да поручим свима да избаце све оно чиме им пуне главу, све оно што им ствара притисак, открива овај све популарнији млади извођач. 

Како у шали каже, баш као и у песми тако и он ових дана покушавада искључи главу и не размишља о томе како ће изгледати његов наступ. 

– Нека детаљи остану тајна, али наступ ће дефинитивно имати свој концепт. Испричаћу једну причу на сцени. Увек ће моји наступи имати одређену дозу визуелне уметности и перформанса. Наступ ће радити екипа од прошле године - Јасмин Цвишић и Kоста Ђураковић, а биће ту и моји пријатељи – прича Балош.  

Фото: Лука Пекић

Будући да је својим неуобичајеним наступом с јаким визуелним порукама, скренуо огромну пажњу јавности прошле године, Балош пред нови евровизијски перформанс осећа притисак. Пошто се на такмичење враћа, каже, све мора да буде и визуелно и звучно боље него претходни пут. Прошле године, признаје нам, није размишљао о победи већ о томе да ли ће Србија бити спремна на једну поп песму. Овога пута, ипак, пред собом има велики задатак - да оправда очекивања.

 

– Нашао сам се на четвртом месту и видео сам да је Србија, поред тога што је реаговала добро на моју песму, такође имала позитивне реакције и на мене као перформера и као личност. Они којима се није свидела моја песма, а то су ми лично рекли, гласали су за мене због моје енергије. Тако сам и схватио да могу, па,  нећу да будем лажно скроман, ове године идемо до победе (смех) – рекао нам је талентовани Балош.

Мислим да би Србија била поносна да је представљам на Евровизији зато што сам сигуран да бих дао апсолутно све од себе. Живим за сцену и Евровизија би била врло битан корак до остварења мојих великих снова. Живим за то. Дао бих све од себе, поломио бих се, радио даноноћно јер бих желео да то изгледа све како треба и да постигнем добар резултат, признао је Филип Балош у интервјуу за „Дневник”

Сматра и да ове године фестивал доноси фантастичан шоу пред гледаоце, који ће обиловати бескрајно талентованим учесницима, те да ће због тога публици, а и стручном жирију, бити веома тешко да се одлуче за најбољег.

– Одлично је што ће на фестивалу бити велика конкуренција, то ми је подстицај да будем много бољи, да будем најбољи. Kада сам прочитао први пут списак учесника помислио сам да има оних који ће, попут Бресквице и Констракте, бити велики фаворити, али, искрено, не плашим се никога. Желим да дам све од себе и да то буде онако како сам замислио. То ће ми бити апсолутно довољно. Може неко да има фанове, али ми се чини да је код Евровизије специфично то што је све део једног момнента. То је добро показала Kонстракта и њена победа 2022 године – објашњава за „Дневник” Филип Балош.  

Иначе, песму „Дуга је ноћ” Филип је написао са Иваном Лукић Jymenik, такође младом перформерком, којој је ова песма била и намењена.

– Првобитна верзија песме није рађена за Евровизију. Ивана и ја смо имали идеју да то буде њена песма и другачије је звучала тада. После неког времена Ивана је схватила да песма личи на мене и да има неки поп звук, а она има мало другачију дискографију, не би се уклапало толико уз њену музику – прича Балош који је прерадио стихове и прилагодио песму себи. – Била је само љубавна, а схватио сам да, ако желим да ова песма стигне на „Песму за Евровизију”, морам да проширим тему. Да видимо шта те три речи у називу песме у мени могу да пробуде. Тако се родио цео концепт. Ово је најтежа песма коју сам до сада урадио. Ниједна ме није оволико измучила. Шест месеци сам је правио.

Занимљиво је да је песма, баш као и претходне, снимљена у Филиповој соби у стану у Новом Саду, те да су ормар и старо ћебе послужили као изолација звука. Тата му је, како каже, помогао да песма „кликне” на право место, након што је одсвирао неколико нота на гитари које су обогатиле композицију.  

Подсетимо, ове године на „Песми за Евровизију” наступа 28 кандидата, а фестивал ће бити одржан кроз три вечери - два полуфинала на програму Радио-телевизије Србије биће 27. односно 29. фебруара, док је велико финале заказано за 2. март. У оба полуфинала наступиће по 14 такмичара, а најбољих осам из обе вечери пласираће се у финиш националног такмичења, када ћемо и сазнати ко ће бити представник Србије на Евровизији.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести