Суперјахта Амадеа руског олигарха Керимова на Фиџију

СУВА: Полиција Фиџија истражује долазак луксузног пловила, за које се сумња да је у власништву Сулејмана Керимова, санкционисаног руског милијардера, и испитује његовог капетана о томе како је довезао брод до ове пацифичке острвске државе.
j
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ Denis Burdin, ilustracija)

Новине на Фиџију објавиле су да је полиција запленила суперјахту Амадеа, у власништву Керимова, који је под санкцијама САД, Британије и Европске уније, и привеле њену посаду, преноси Ројтерс.

Агент за суперјахте на Фиџију, који је саопштио да заступа Амадеу, рекао је Ројтерсу да ови извештаји "нису у потпуности у складу са чињеницама укључујући и власништво над бродом".

Не знам ко је власник. Постоје докази који су достављени полицији на Фиџију, рекао је агент Чејс Смит у телефонском интервјуу Ројтерсу.

Он је навео да два тима адвоката решавају ситуацију и да он наставља да заступа Амадеу и њену посаду, као и да је његова агенција испунила одговарајуће процедуре за брод, и да се нада да ће јахти бити дозвољено да настави своје путовање, без изношења детаља о планираној дестинацији.

Званичник полиције на Фидзију саопштио је Ројтерсу да је капетан брода, који је стигао у уторак, испитиван о томе како је пристао на острво без царинске контроле.

Амбасада САД саопштила је да је упозната са чињеницом да је Амадеа пристала у луци Лаутока и да амбасада сарађује са властима Фиџија по том питању.

Сједињене Државе су посвећене проналажењу и одузимању имовине олигарха који су подржали брутални, ничим изазван рат избора Руске Федерације против Украјине. Блиско сарађујемо са владама и партнерима из приватног сектора у Европи и целом свету, укључујући Фиџи, по овом питању, наводи се у саопштењу амбасаде.

Према медијима, 104 м дуга јахта покушава да избегне заплену по сваку цену, а сајт за праћење пловила "MarineTraffic" показује да је Амадеа напустила Мексико пре 18 дана, наводи Ројтерс.

Branko
20.04.2022 • 13:59
Kad su ovakvi u pitanju, uvek se zapitam kako su došli do tolikih para. Ne mogu ni da pojmim tu količinu. Verovatno pošteno, jel'? Držali kiosk, ili nosili gajbice. A bahatost nema granica. Ko je meni kriv što jedino što mogu je da sredim terasu, stavim jednu lepu luna tendu, i da uživam, ne mrdnuvši s mesta celo leto. A ti truli bogataši, neka se pate po tropskim ostrvima.
EUR/RSD 117.4618
Најновије вести