Тасманијски ђаволи поново слободно лутају Аустралијом

СИДНЕЈ: Тасманијски ђаволи поново слободно лутају Аустралијом, први пут после 3.000 година, након што су пуштени из резервата за дивље животиње, пише Асошијетед прес.
е
Фото: pixabay.com

Тасманијски ђаволи, торбари месождери чији су обичаји у исхрани стекли славу у цртаним филмовима, поново лутају дивљим пределима Аустралије. Последњих 11 тасманијских ђавола ослобођено је из резервата за дивље животиње, који се налази у савезној држави Нови Јужни Велс.

Ове животиње, које су некада називане Sarcophilus satanicus, истребљене су у Аустралији пре доласка Европљана.

Научници верују да је појава дингоа месождера, пораст броја аутохтоног становништва и суше довеле до тога да тасманијски ђаволи мигрирају на Тасманију.

Тасманијски ђаволи су заштићене животиње у Аустралији још од 1941. године, а активисти су годинама радили на томе да очувају њихову популацију.

Они истичу да ове животиње имају велики значај као предатори који могу да сузбију претерано размножавање инвазивних врста, као што су лисице и дивље мачке, као и да заштите мање врсте и биодиверзитет.

Једна од највећих препрека у заштити ове врсте догодила се током деведестих година прошлог века, када су многе животиње оболеле од посебног облика канцера лица, који се преноси угризима током парења и који изазива велике туморе који онемогућавају конзумирање хране. Због тога је популација ових животиња смањена са 140.000 на 20.000, након чега су истраживачи на Тасманији отворили резерват за тасманијске ђаволе који нису били оболели од овог облика канцера.

У јулу и септембру су из резервата пуштени први тасманијски ђаволи који нису били заражени.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести