У продаји спреј који штити површине од вируса током 90 дана

ХОНГ КОНГ: Научници су развили антивирусни премаз који би могао да заштити површине од корона вируса током 90 дана.
korona virus hongkong, tanjug ap
Фото: Недовољна удаљеност међу пролазницима олакшава преношење корона вируса: гужва у Хонконгу Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Yu)

Продаја спреја који штити површине од вируса Ковид-19 почела је у Хонг Конгу по цени од око осам евра, јавља британски Скај њуз.

Научницима са хонгконшког Универзитета за науку и технологију (ХКУСТ) требало је 10 година да развију овај премаз назван МАП-1.

Према њиховим речима, ова супстанца се може распршити по површинама на јавним местима, као што су рукохвати и лифтови, а ради заштите од корона вируса.

Ова места се често додирују и на тај начин постају веома ефикасни преносиоци болести, каже професор Џозеф Кван, један од главних истраживача са ХКУСТ.

Спреј је направљен од милиона нано-капсула са дезинфекционим средствима која остају ефикасна у уништавању бактерија, вируса и спора чак и након што се осуше, каже професор Кван.

Он каже да је ефикасност МАП-1 повећана полимерима осетљивим на топлоту, који се распадају у додиру са људима и ослобађају дезинфекциона средства - за разлику од уобичајених средстава за дезинфекцију као што су избељивач или алкохол.

Спреј је такође нетоксичан и безбедан за кожу и околину, тврде истраживачи.

Одобрен је за службену и масовну употребу у фебруару, након клиничких испитивања у хонгконшкој болници.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести