Већина Италијана неспремна да после ванредног стања настави уобичајно

ТРСТ: Истраживање међу грађанима уочи "фазе 2" - како се дефинише постепено отварања Италије након пандемије корона вируса, показало је да је 48 посто људи спремно да се "одмах након службеног проглашења престанка ванредне ситуације наставе уобичајене друштвене и културне активности.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

У истраживању које је спровела група професионалаца и културних организација у Италији, око 41 посто испитаника на питање када би били спремни да се врате уобичајним активностима, би чекало један до два месеца, око 9 посто до шест месеци, а само 2 посто би се вратило тек након годину дана.

Чак и након престанка пандемије 43 посто испитаника изјавило је да ће избегавати концерте, а 47 посто да неће ићи у клубове.

Према истраживањима, за културне институције, галерије, археолошке паркове, музеје и позоришта, ефекти карантина које је премијер Kонте потписао 23. фебруара су веома тешки.

Поред уобичајених свакодневних посета и активности које су блокиране, ове године није одржана ни такозвана “бесплатна недеља”, која је од 2014. године у 455 музеја и државне археолошке паркове доводила преко 17 милиона посетилаца.

Премијер је најавио за 14. април отварање књижара, али се још не зна када ће бити отворене институције културе.

Тренутно је у Италији незамислив сценарио - празне археолошке ископине Помпеја, празни ватикански музеји, пуст Колесеум, празна Венециjа, а годишње је до сада та места посећивало 55 милиона људи.

Према подацима, културни и креативни производни систем, који чине дрзавне институције, јавне и непрофитабилне организације, доносио је годишње готово 96 милијарди евра од посета, а активирао је и остале секторе економије, доносећи укупан приход од 265.4 милијарди годишње, што је 16.9% од укупног националног дохотка.

Богатство које је стварао овај сектор запошљавао је милион и по људи, а сада је све то заустављено.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести