Зашто се "Сенке над Балканом" не емитују у Хрватској

БЕОГРАД: Серија "Сенке над Балканом" Драгана Бјелогрлића, која помера угао гледања на историјске догађаје, неће се емитовати у Хрватској, јер ниједна телевизија није исказала заинтересованост за њено приказивање, потврђено је Танјугу у продуцентском тиму овог телевизијског формата. 
Serija "Senke nad Balkanom"  Foto: promo
Фото: Серија "Сенке над Балканом" Фото: промо

Како наводи тај извор, реч је о пословној стратегији хрватских телевизија, које бирају програме које емитују и "ништа више од тога". 

Према писању дела београдских медија, које је пренео и хрватски "Вечерњи лист", серија није откупљена за хрватско тржиште "због контроверзних историјских чињеница које се у њој приказују".Хрватски портали, позивајући се на српске медије, наводе као спорно тумачење лика Анте Павелића.

"Вечерњи лист" пренео је изјаву Бјелогрлића како га је цитирао "Информер": "Забранили смо је тамо. Знам да публика тражи серију, надам се да ће имати и прилику. Ако су чекали како ће Павелић бити приказан, онда ми нису јасни. Шта су мислили, да ће бити народни херој?".

Блиц је пак раније објавио да познати глумац и редитељ није желео да коментарише спекулације око тога да је начин приказивања Анте Павелића разлог због кога ниједна хрватска телевизија није откупила серију.

"Да, чуо сам да се подигла велика прашина и у Хрватској у вези са серијом, али верујем да је то зато што постоји искрено интересовање за један овакав пројекат, а од целог региона само у Хрватској није постојала телевизија заинтересована да преузме права за емитовање. То је, дакле, питање за њих, а не за било кога у Србији", изјавио је Бјелогрлић за "Блиц".

Бјелогрлић, наводе у продуцентском тиму, не жели уопште да се оглашава тим поводом, те није могуће утврдити да ли је реч о његовим изјавама или спекулацијама, те да ли је то разлог онога што је ускомешало јавност у Хрватској, или је реч о вештачки исконструисаној причи.

У интернационалној глумачкој екипи серије "Сенке над Балканом", су и хрватски глумци Горан Богдан, који игра Мустафу Голубића, и Бојан Навојец у улози Павелића.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести