Животиње које су захваљујући медијима постале вечне

Листа љубимаца који су путем екранизације отишли у вечност је свакако дугачка, а ми ћемо вас подсетити на ваше омиљене јунаке из детињства, ваше стрип јунаке или једноставно животиње које су вас насмејале у неком моменту, било да сте се сусрели са њима у штампаном издању, НА ТВ екрану или биоскопском платну.
д
Фото: Промо

Животиње су увек биле инспирација писцима, сценаристима и стрипаyијама, а ми подсећамо на неке од баш омиљених јунака.

Маза и Луња, односно амерички кокер шпанијел и шармантна луталица, екранизовани су давне 1955. године. Сцена у којој једу шпагете је можда “најљубавнија” сцена између два пса на филмском платну, а свакако се урезала у наша памћења као цртаћ који смо гледали изнова и изнова.

Такође, цртани филм “101 далматинац” је популаризовао ову расу паса, а анимирани филм је снимљен давне 1956. године, да би касније били прављени и римејкови. Захваљујући цртаном филму, далматинци су данас једна од омиљених раса кућних љубимаца.

Наша листа не би била потпуна кад се на њој не би нашао и стрип јунак Гарфилд, намћорасти и лукави мачак, који обожава да нервира свог власника. Овај наранyасти мачор заслужан је за пуно осмеха деце, али и одраслих широм планете.

Цртани, а потом и играни филм о Петру Пану не би био потпун без дадиље Нане, женке бернардинца која брижно води рачуна о Венди, Yону и Мајклу. Нана је све што једна дадиља и треба да буде, али сигурност и љубав који су испољени у том анимираном филму довели су то тога да су многа деца пожелела управо оваквог пса.

Фото: Промо

Још један бернардинац заслужан за популарност своје расе је свакако Бетовен, екранизован деведесетих у филмском серијалу, кога породица Њутн усваја као штене, а са псом крећу и разне авантуре: филм који смо сигурно гледали више пута и који нам је измамио бескрајно пуно смеха.

Лабрадор Марли који је прво био главни јунак књиге “Марли и ја”, а затим и филма, својим је несташлуцима појаснио зашто увек више бринемо и волимо несташне псе. Књига је писана по истинитој причи, и иако је она топла и пуна смеха, ретки су они који се нису расплакали на крају.

Ова листа би свакако могла да се набраја у недоглед, али чак и да нисмо споменули вашег омиљеног јунака, сигурно смо вас бар подсетили на њега, зар не?

“Невероватно путовање” боксера Ченса, ретривера Шедоа и хималајске мачке Саси говори како је пријатељство мачке и пса ипак могуће уколико је посреди нека мисија. Ова тројка је показала како је све могуће, па и то да се мачка и пас воле.

Шкотски овчар из филма “Леси се враћа кући” је толико популаран филм да је скоро па променио име расе у “леси”. Још један филм који спада у култне и које смо сви гледали.

Раса акита ину вам можда не значи много, али сигурно сте чули за пса по имену Хачико, који је чак добио и споменик, а његова прича добила филмску екранизацију са Ричардом Гиром готово у споредној улози, јер је главна свакако припала овом храбром псу. Он се свакодневно током десет година враћао на место где је последњи пут видео свог власника. Овај пас је доказао да су ове животиње највернији човекови пријатељи, али и да је псећа љубав бескрајна.

Најпопуларнији бигл на планети је нико други до  Снупи, који се прво појавио у стрипу Чарлса М. Шулца, “Чарли Браун и Снупијев шоу”. Иако је у почетку главна улога требала да припадне Чарлију и његовим другарима, Снупи је освојио цео свет. Након стрипа, Снупијеве авантуре су пренете и у анимирани филм.

Морали би да поменемо и Рин Тин Тина, немачког овчара и звезду 27 немих филмова, који је освојио планетарну славу и замало Оскара, међутим Академија наука је одлучила да се ова награда може доделити само људима. Каква штета!

Немачка дога коју сви познајемо из цртаних филмова је свакако Скуби Ду, чији је страх од духова засмејао милионе малишана широм планете.

Да су и теријери добили своје место међу славним псима са филма говори и пас Тото из филма “Чаробњак из Оза”, чији је хонорар из давне 1939. године премашивао и плате колега глумаца. Захваљујући филму, постао је јунак и многих књига у којима је главни јунак, а има чак и аутобиографску књигу под називом “Ја, Тото”.

Маша Стакић

 

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести