Званичник СЗО о психолошким ефектима корона вируса

КОПЕНХАГЕН: Регионални директор Светске здравствене организације за Европу др Ханс Клуге упозорио је данас на психолошке ефекте корона вируса и мера које се предузимају ради заустављања пандемије.
s
Фото: Pixabay.come

Он је истакао да мере без преседана за успоравање и прекид преноса ковида-19 купују време и смањују притисак на здравствене системе, али да то има значајну социјалну и економску цену.

Сматра да узнемиреност и страхове људи не треба игнорисати, али и да је потребно да их боље разумемо и да им појединци, друштва и владе приступе на бољи начин.

Изнео је и кључне мере за психолошку подршку и подршку очувању менталног здравља.

Др Клуге истиче да је у наредим недељама и месецима кључно да млади пружају јасне и поуздане информације старијим члановима друштва.

Према његовим речима, друга кључна мера је обезбеђивање психолошке подршке радницима који су на првој линији одбране од ковида-19 и ожалошћеним породицама.

Неопходно је, како каже, и пружање трајне неге и терапије људима са когнитивним, менталним и психолошким проблемима

Као једну од најважнијих мера у пружању психолошке подршке истиче заштиту људских права, посебно оних чија се права често превиђају и крше, као што су мигранти и избеглице, затвореници, становници осталих затворених институција као што су болнице за ментално оболеле и особе с инвалидитетом.

Клуге је навео да је СЗО са партнерима припремила сет посебних материјала са информацијама и препорукама земљама и јавности у вези са психолошком подршком и подршком менталном здрављу.

Како је рекао, у њима су графикони о социјалној стигматизацији, као и потребама опште популације здравствених радника и оних који су под дуготрајном туђом бригом.

Додао је да се припрема и књига прича за децу између четири и 10 година, као и алати СЗО, као што је "Психолошка прва помоћ", који могу да се деле путем дигиталних платформи.

Клуге је нагласио да Светска здравствена организација сматра да су последице корона вируса на ментално здравље и психолошку добробит веома значајне.

"Физичко дистанцирање и мере изолације, затварање школа и радних места представљају посебан изазов јер утичу на све оно што волимо да радимо, где желимо да будемо и с ким желимо да будемо. Потпуно је природно ду ово време осећамо стрес, узнемиреност, страх и усамљеност", каже Клуге.

Истиче да "у овој ситуацији морамо да останемо оптимистицни и физички и ментално здрави јер ће то бити кључно за психолошку отпорност упревазилажењу овог изазова".

"У нашој људској природи је да бринемо једни за друге и истовремено тражимо друштвену и емоционалну подршку од других. Ефекти ковида-19 пружају нам прилику за то, прилику да бринемо једни за друге, да зовемо телефоном или преко видео позива, да будемо брижни и осетљиви према јединственим потребама менталног здравља оних за које бринемо", навео је Клуге.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести