Невероватно откриће фосила бебе диносауруса у јајету

ВАШИНГТОН: Откриће фосила бебе диносауруса у Кини, савршено склупчаног у јајету, представља невероватно откриће, будући да је реч о фосилу старом 70 милиона година који представља ембрионални скелет овирапторидног диносауруса.
1
Фото: pixabay

Овај фосил је добио надимак “Беба Ђингљанг” по кинеском музеју у којем се тренутно налази, наводи CNN.

“Кости беба диносауруса су мале и крхке и врло ретко се очувају као фосили, што ово чини веома ретким проналаском”, изјавила је Дарла Зеленицки, ванредни професор на одсеку за геонауке на Универзитету у Калгарију у Канади и кооаутор истраживања објављеног у научном часопису “иСциенце”.

Додаје да је ово невероватан примерак, и да током свог 25-годишњег истраживања јаја диносауруса није видела ништа тако слично.

“До сада се мало знало шта се дешавало у јајету диносауруса пре излегања, јер постоји тако мало ембрионалних скелета, посебно оних који су комплетни и сачувани”, истакла је Зеленицки.

Јаје је дугачко око 17 центиметара, а процењено је да је диносаурус у јајету дугачак 27 центиметара од главе до репа.

Истраживачи верују да би, да је живео, као одрасла јединка био дугачак од два до три метра.

Истраживачи из Кине, Велике Британије и Канаде проучавали су положај те бебе диносауруса и других раније пронађених ембриона овирапторида и закључили су да су се диносауруси кретали и мењали позе на начин сличан бебама птицама пре него што су се излегли.

"Били смо изненађени када смо видели овај лепо очуван ембрион у јајету диносауруса, како лежи у птичјем положају. Овај положај раније није био препознат код нептичјих диносауруса”, изјавила је Ваисум Ма, водећи аутор студије и истраживач Универзитета Бирмингем у Уједињеном Краљевству.

Фосил је пронађен у кинеској провинцији Ђангси, а купио га је 2000. године Љанг Љу, директор кинеске компаније за обраду камена “Ђингљанг”.

Фосил је након тога завршио у складишту, углавном заборављен, где је провео скоро 10 година до тренутка када је музејско особље сортирало кутије и наишло на фосил током изградње Музеја камена “Ђингљанг Стоун”.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести