Број туриста порастао за 7 одсто, Француска и даље најпопуларнија

БЕОГРАД: Број туриста у свету порастао је седам одсто 2017, што је најснажнији раст у последњих седам година, саопштила је Светска туристичка организација (UNWTO), а према незваничним информацијама Француска је и даље главна светска дестинација.
provansa
Фото: pixabay.com

Ова организација Уједињених нација навела је да се очекује да се тренд настави и 2018. године када предвиђа раст броја туриста између четири и пет одсто, а како се наводи раст подстиче Европа која бележи повећање туристичких долазака од осам одсто, посебно Средоземље.

Пораст броја туриста на светском нивоу одражава економски опоравак и јаку тражњу бројних тржишта земаља у брзом развоју, наводи се у извештају и додаје да је од 2010. године годишњи темпо раста броја туриста био око четири одсто, преноси Б92.

Сви подаци указују да Француска остаје главна светска дестинација за туризам 2017. године, рекао је званичник организације Џон Кестер и додао да ће коначни резултати бити објављени на пролеће. 

Генерални секретар организације Зураб Пололикашвили је рекао да се очекује да ће Шпанија бити друга светска дестинација испред САД. 

У Северној Америци где је раст броја туриста два одсто, добри резултати у Мексику и Канади супротстављени су паду броја долазака у САД, главне дестинације у региону, навела је организација. 

Наведено је да су добри резултати забележени у Африци, где је раст од осам одсто и на Блиском Истоку, где је број туриста порастао пет одсто, а указује се на опоравак туризма у Египту, Турској и Тунису после јаког пада претходних година због терористичких напада. 

Регион Азије и Пацифика је имао пораст туризма од шест одсто док Јужна Америка бележи најслабији раст од три одсто, упркос јасним знаковима опоравка у централној Америци и на Карибима после проласка урагана Ирма и Марија.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести