Долина четвртастих стабала у Панами

Долина четвртастих стабала је опасно место за живот, али људи су овде ипак живели вековима, бележи ЦДМ. Живот у кратеру успаваног вулкана није разлог зашто пишемо о овој долини. У њој се догађа нешто много чудније…
њ
Фото: Youtube Printscreen

Јединствене у целом свету, скупина топола које расту у овом панамском кратеру имају четвртаста стабла – с правим угловима, што се јако, јако ретко виђа у природи. Чак су и “кругови” унутар ових стабала квадратног облика, што је далеко од типичног за дрвеће.

Истраживачи са универзитета у Флориди су покушали узгајати ова стабла како би покушали задржати њихов необични четвртасти облик ван долине. Након истраживања је постало јасно да стабла обликују локални услови, те да могу да расту само у Долини четвртастих стабала.

Четвртаста стабла нису једино благо ове шуме. У њиховој близини се могу пронаћи и јарко обојене панамске златне жабе, ендемска врста (јако отровних) жаба за коју се сматра да је изумрла у дивљини 2007. године, а коју су локални становници и туристи наставили виђати и након тога.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести